Активности у шк. 2017/18.

У име еТwиннинг школе, ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“, захваљујем се на признању и подршци Темпус фондацији и националној служби за подршку (НСС) као и ЦСС еТwиннинг-а.

Александра Даниловић

 

 

 

 

БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА

 

Програмом Здраво, ми смо оркестар настављена је традиција циклуса концерата за децу који се у марту посвећен деци школског узраста. Уз музичке нумере аустралијског композитора Шона О’Бојла у петак, 30. марта 2018. године и ученици наше школе си испратили причу која на духовит и деци прилагођен начин, доноси занимљивости о оркестарским инструментима и приближава им класичну музику. Кроз ово чаробно музичко путовање и упознавање са оркестром ученике су водиле: диригент Оливера Секулић Барац и наратори Тамара Маринковић и Славица Перић.

ТРЖНИЦА ИДЕЈА

У петак, 30. марта од 10.00 до 16.00, у Етнографском музеју (Студентски трг 13) је организована пета Тржница идеја.

Циљ је успостављање континуиране сарадње музеја и школа и препознавање баштине као ресурса, а установа културе као места за учење.

На манифестацији Тржница идеја представило се 28 установа културе и организација које се баве едукацијом деце и младих и/или имају едукативне програме у својој понуди.

То су: Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности – Београд, Музеј примењене уметности, Музеј ваздухопловства – Београд, Музеј Југославије, Музеј града Београда, Историјски музеј Србије, ПТТ музеј, Музеј афричке уметности: збирка Веде и др Здравка Печара, Музеј науке и технике, Природњачки музеј, Етнографски музеј у Београду, Народни музеј Кикинда, Галерија слика „Сава Шумановић“ Шид, Завичајни музеј Књажевац, Културни центар Београда, ЈП „Београдска тврђава“, Задужбина Илије М. Коларца, Библиотека града Београда, Југословенска кинотека, Народна банка Србије, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Француски институт у Србији, Студио – центар за културну едукацију, Базаарт, Група 484, Културно-образовни центар „Радионица под отвореним небом“.

Тржницу идеја као и сваке године посетила је и група наставника наше школе. Остаје да видимо шта су нам све то ново припремили за ову и наредну школску годину.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

Основна школа „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице и ове године је учествовала у обележавању годишњице НАТО агресије,  тачније деветнаест година од њеног почетка. На овај важан догађај из наше новије историје подсетило нас је Удружење грађана  „Покрет за развој Батајнице“, у чијој продукцији је снимљен документарни филм „Мама ће опет да ме роди“.

Дана 24. марта 2018. године филм је приказан у београдском Центру за културу „Влада Дивљан“. Пројекцији филма је претходио културни програм у којем су учетвовали ученици наше школе. На самом почетку хор је отпевао државну химну, а чланови рецитаторске секције  6. и 7. разреда  говорили су родољубиве стихове „Пркосне песме“, Добрице Ерића, као и песме „Ово је моја земља“. Поред чланова школског хора у програму су учетвовали рецитатори Анђела Матијевић, Димитрије Котурановић, Матија Ђурђевић, Ива Граовац и Кристина Поповић. У припреми културног програма учествовале су наставнице Мирка Дабовић и Влатка Костић, као и наставник Жарко Бунош који је диригивао хором.

После пројекције документарног филма публици се обратио Зоран Самарџић, председник Удружења „Покрет за развој Батајнице“, а потом су о филму, НАТО агресији и њеним последицама говориле многе познате личности нашег јавног живота. Обележавању годишњице овог трагичног догађаја у којем је живот изгубила трогодишња Милица Ракић, као и још 83 деце, присуствовали су и многобројни родитељи садашњих ђака, затим ученици старијих разреда, који су уз натавнице Весну Тишму, Наташу Ласан и Јасминку Пајић присуствовали пројекцији филма и извођењу програма.

Жарко Бунош

 

КРИПТА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ

 

У ишчекивању најрадоснијег хришћанског празника група ученика осмог разреда је са вероучитељем Петровић Петром посетила Храм Светог Саве на Врачару.

Степениште иза улаза у Храм светог Саве води до подземне просторије која је, за разлику од остатка Храма, добила коначан изглед – импозантне крипте.

Крипта се простире међу темељима Храма и конструктивно и архитектонски представља независан подземни објекат. Обухвата око 2000 метара квадратних, декорисаних у духу византијске архитектуре. Карактеристична је по посебној конструкцији са четири улаза, при чему се на под храма, заправо, може гледати као на кров крипте.

 

Она надахњује вернике, импресионира туристе, који организовано долазе аутобусима, али је и место окупљања, организовања концерата духовне музике и трибина.

ИМЕНУЈ МАСКОТУ!

Најмасовнија кампања за промоцију и очување културне баштине у Србији од ове сезоне добија своју званичну маскоту, а будући да је кампања добрим делом усмерена ка најмлађим припадницима нашег друштва, организациони тим кампање одлучио је да приреди својеврсан конкурс за именовање маскоте.

Конкурс је намењен основцима који ће својим идејама помоћи нашем тиму да изабере најбоље име за нашег новог другара, а своју идеју можете да пријавите на следећем линку: http://kulturanadar.dar.org.rs/imenuj-maskotu/

Наша маскота је вредна, али своју марљивост истиче кроз игру и комику. Воли да истражује свет око себе, да гради, чува, негује и штити културну баштину свог места. Не мрзи је да оде и до најудаљенијих крајева ради знања и авантуре, а главни циљ у животу јој је да открије све тајне простора у ком живи, да развеје маглу незнања и мистерије.

Данило Крловић, познатији као Контразен, творац је маскоте кампање, а ко ће јој дати име сазнаћемо врло брзо јер је конкурс отворен до 1. априла 2018. године.

Друштво за академски развој већ пола деценије учествује у одбрани културе и по пети пут покреће најпопуларнију кампању за промоцију и очување културне баштине у Србији. „Култура на ДАР“ ће ове године трајати до 1. маја 2018. годинеПозивају се сви грађани Србије да начине фотографију или сниме филм у трајању до 3 минута о свом омиљеном културном добру у месту у коме живе. Као и протеклих сезона, није битно годиште, ни пол, као ни број аутора или ауторки који учествују у стварању радова, већ је најбитније да фотографије и филмови буду тако осмишљени да представе местаљуде или догађаје на најбољи могући начин. Више о пропозицијама можете пронаћи на следећем линку:

http://kulturanadar.dar.org.rs/propozicije-konkursa/

 

 

ИСТРАЖИВАЊЕ ВРШЊАЧКОГ ТИМА

У периоду од 5. до 15. марта 2018. године ученици В – ВИИИ разреда могу попунити онлине упитник и анкету о вршњачком насиљу у нашој школи коју су креирали чланови вршњачког тима наше школе. Линкови преко којих приступате упитнику и анкети се налазе испод овог текста или можете посетити интернет странице вршњачког тима.

УПИТНИК ЗА ПРОЦЕНУ ВРШЊАЧКОГ  НАСИЉА

АНКЕТА О НАСИЉУ

Б Е С П Л А Т Н И    У Џ Б Е Н И Ц И

за школску 2018/19. годину

 

 

Поштовани родитељи/старатељи,

 

пажљиво прочитајте обавештење које следи и утврдите да ли ваше дете може да оствари право на бесплатне уџбенике за наредну школску годину (шк.2018/19.годину) по неком основу. Уколико испуњава један од три наведена услова, молимо вас, да неопходну документацију доставите учитељици/одељењском старешини најкасније до 15. марта 201

25.02.2018. У нашој школи одржано општинско такмичење из информатике

 

КАТЕГОРИЈА ПРОГРАМИРАЊЕ

ЗАДАЦИ

ТЕСТ ПРИМЕРИ

РЕЗУЛТАТИ

 

 

КАТЕГОРИЈА ФИЛМ

РЕЗУЛТАТИ

КАТЕГОРИЈА МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

РЕЗУЛТАТИ

ЗА ОСМАКЕ

 

 

БЕСПЛАТАН ОНЛИНЕ КУРС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

ЖЕЛИШ ДА УСАВРШИШ ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК?

Поводом Међународног дана образовања (09. фебруар) наша школа се прикључила великој акцији на територији целе Србије коју су покренули компанија ЛИНК гроуп и ИТАцадемy са циљем да награде најбоље ђаке основних и средњих школа.

Они су обезбедили бесплатне онлине курсеве за усавршавање знања енглеског језика за 5 ученика нашешколе.

Свесни чињенице да је данас за успех у даљем образовању, а и касније у послу, потребно у довољној мери познавати и владати енглеским језиком компанија ЛИНК гроуп и ИТАцадемy желе да награде оне ђаке који хоће да усаврше и унапреде своје познавање енглеског језика

На крају овог обавештења је линк на коме се налази формулар који треба да попуниш, најкасније до недеље 18.2.2018. у 23:59,  и на тај начин се пријавиш да учествујеш у одабиру 5 ученика који ће добити овај бесплатан онлине курс енглеског језика.

Ученици који освоје бесплатан курс језика добијају код помоћу кога се пријављују на следећој интернет адреси тј. страници за пријаву https://deref-mail.com/mail/client/TVTQ6EFj6nw/dereferrer/?redirectUrl=https%3A%2F%2Fwww.it-akademija.com%2Fpoklon-kurs-za-skole.

На основу ваших пријава Стручно веће наставника енглеског језика донеће коначну одлуку о 5 ученика  који ће искористити овај вредан поклон и моћи да усаврши знање енглеског језика. Критеријуми за одабир ученика биће:

– Мотвациони текст који напишете зашто баш ви треба да усавршите знање енглеског језика

– Оцена из енглеског језика на крају првог полугодишта

– Ваш досадашњи свеукупни рад и активности у школи

– Разред који похађате (благу предност ће имати ученици 8. разреда)

Ђаци који буду одаберани да похађају бесплатне курсеве енглеског језика ће на своју емаил адресу од компанија ЛИНК гроуп добити сва упутства за похађање изабраног онлине курса преко Дистанце Леарнинг платформе за учење преко интернета.

Након регистрације на платформи потребно је прво урадити улазни тест након чега се сваком полазнику додељује одговарајући ниво језика који је прилагођен његовом предзнању. Курсеви језика који се могу похађати су класификовани према нивоу А1 – Ц1.

Остало је још да попуниш формулар на доњем линку и тако се пријавиш за учешће на овом конкурсу.

(Не заборави на крају формулара да кликнеш на дугме СУБМИТ и тако пошаљеш своју пријаву.)

 

ФОРМУЛАР

СВЕТОСАВСКА НАГРАДА ЗА 2017. ГОДИНУ

Додељене Светосавске награде МПНС

УПИТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ (НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ)

УПИТНИК ЗА УЧЕНИКЕ (НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У НАСТАВИ)

 

БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ У ОБЛАСТИ СПОРТА НА ЗИМСКОМ РАСПУСТУ ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

 

УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ (VII-VIII разред) ОСВОЈИЛИ 3. МЕСТО У КОШАРЦИ

 

У четврт финалу ученици наше школе победили су екипу ОШ „Мајка Југовић“, у 1/2финалу били су поражени од екипе ОШ“Сава Шумановић“ док су у утакмици за треће место забележили победу против тима ОШ „Раде Кончар“. Прво место освојила је екипа ОШ „Соња Маринковић“.

Ученици који су играли за тим наше школе: Станић Богдан, Опачић Богдан, Шкрбић Урош, Вркљан Вања, Опачић Марко, Мициц Немања, Дјурић Дамјан, Дзодан Лука, Филиповић Лука, Баша Павле, Прокопић Александар и Милинковић Лука.

 

 

Календар такмичења за школску 2017/18. годину

 

 

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, 19.1.2018.

 

Ученици од III до VIII разреда данас су решавали задатке на школском такмичењу из математике. Укупно 121 ученик покушао је да оствари што бољи резултат решавајући математичке „главоломке“ и тако обезбеди место у школској екипи која ће нас представљати на општинском такмичењу из математике у фебруару 2018.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавају се ученици да због новогодишњих и божићних празника неће ићи у школу од 29.12.2017. (петак) до   09.01.2018. (уторак) када ученици старије смене долазе у школу ујутро од 8.00 часова, а ученици млађе смене   поподне од 14.00 часова.

 

Наш херој који је храбар као Ферднанд је…

Поводом изласка анимираног филма ”Фердинанд”, МегаЦом Филм заједно са издавачком кућом “Лагуна”

расписали су мултимедијални конкурс за основне школе под називом

“Наш херој који је храбар као Фердинанд је…” .

На конкурсу су учествовали ученици одељењских заједница ИИ4 (учитељицаТатјанаБабић) и ИИИ3 (учитељица Катарина Павловић).

Трећаци су направили електронски часопис  https://issuu.com/kacinidjaci/docs/ferdinand на чијим страницама можете погледати њихове литерарне и ликовне радове, док су се другац иодлучили да сниме филм на задату тему  у чему им је помогао МихајлоСтанић, ученик ВИИИ1.

Информације о наредним конкурсима можете наћи на интернет страници школске библиотеке

https://bibliotekamitraljeta.wordpress.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B8/

 

БЕСПЛАТНИ ОНЛИНЕ КУРСЕВИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ И ПРОГРАМИРАЊА

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и „Центар за младе таленте” Нови Сад потписали су Меморандум о сарадњи за организовање бесплатних онлајн обука из математике и програмирања за ученике основних и средњих школа. Меморандум су потписали министар Младен Шарчевић и управитељ Фондације Радивоје Стојковић.

Онлајн обуке ће бити организоване током школске 2017. и 2018. године, а један од примарних циљева је подизање нивоа знања математике за ученике 5, 6, 7 и 8. разреда основне школе, који би допринео лакшој и бољој припреми за упис у средњу школу. Ученицима основних и средњих школа се кроз овакве обуке пружа могућност стицања широког знања из области математике и програмирања што представља својеврсну припрему за све будуће студенте електротехнике, информатике и математике за брже и лакше усвајање градива на факултету.

 

Програм и материјале за обуку сачинила је Фондација „Центар за младе таленте“ уз помоћ професора математике са Природно – математичког факултета и Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду и професора средњих школа. Предвиђено време трајања онлајн обуке је 1.5 до 2 часа недељно током школске године. Фондација већ шест година организује наставу у циљу доприноса развоју теоријских и практичних знања из математике и програмирања.

Фондација „Центар за младе таленте” из Новог Сада организује следеће онлајн курсеве:

  1. ОНЛИНЕА –курс из математике намењен ученицима 5. и 6. разредаосновних школа и припреми за упис ученика у 7. и 8. разред основних школа при гимназијама
  2. ОНЛИНЕБ– курс из математике намењен ученицима 7. и 8. разредаосновних школа ради подизања знања из математике и припреме за упис у средње школе
  3. ПМУФО – курс из математике намењен ученицима III и IV разреда средњих школа ради припреме за матуру и упис на факултете техничких и природно-математичких наука
  4. Ц основни – курс из програмирањаза све ученике који желе да савладају структурирано програмирање у програмском језику Ц
  5. Ц++ – курс из програмирањаза све ученике који желе да савладају објектно оријентисано програмирање у програмском језику Ц++.

Упис се обавља пријавом (регистрацијом) преко линка www.cmt.edu.rs/CMTOnlineRegistration/Register.html

Посебних услова за пријављивање нема.

Упис за све курсеве је у току. Поред часова, полазницима ће бити на располагању и писани материјал преко сајта Фондације

http://www.cmt.edu.rs/

Динарски: 160-486155-06
Девизни: 00-540-0002361.5
ИБАН број: РС35160005400002361562

 

У ТОКУ ЈЕ ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА „БУДИ ХУМАН“

Прокопић Николи, ученику ИИИ1 наше школе је потребна новчана помоћ из здравствених разлога.
Уколико сте у могућности новац можете донети у школу и убацити у кутију за прикупљање помоћи
или извршити уплату на следеће рачуне:

Динарски: 160-486458-94
Девизни: 00-540-0002365.8
ИБАН број: РС35160005400002365830

 

Међународни фестивал „Распевани џивџан“

Хор наше школе наступиће на Међународном фестивалу „Распевани џивџан“ у Спортском центру „Шумице“.

Фестивал је у недељу, 17.12.2017. од 19 часова. УЛАЗ СЛОБОДАН.

 

ОДБОЈКАШИ ОСВОЈИЛИ 3. МЕСТО НА ГРАДСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

Одбојкашка (м) екипа ученика 5-6. разреда наше школе освојила је 13.12.2017. године 3. место на Градском такмичењу у оквиру такмичења Школски спорт – одбојка.

Екипа је играла у следећем саставу: Алекса Добријевић, Никола Поповић, Урош Зарић, Петар Петровић, Милан Рађеновић, Никола Шупут, (чуче)Павле Чарапић, Вид Крунић, Милош Вељовић, Душан Ранисав и Андрија Црногорац.

Тренер екипе је Игор Војновић професор физичке културе

Одбојкашком тиму и стручном штабу  ЧЕСТИТАМО на освојеном 3. месту !

 

ИЗЛОЖБА „АНАСТАС ЈОВАНОВИЋ – УМЕТНОСТ И НОВИ МЕДИЈИ”

У уторак, 12. децембра 2017. године посетили смо изложбу „Анастас Јовановић – уметност и нови медији” ауторке Данијеле Ванушић која је постављена у Конаку кнегиње Љубице.

То је била прилика да ученици сазнају нешто више о историјату самог Конака кнегиње Љубице и ентеријеру београдских кућа 19. века који преовлађује у сталној поставци. Конак кнегиње Љубице је део Музеја Града Београда.

хттп://www.мгб.орг.рс/сталне-поставке/конак-кнегиње-љубице

Повод наше посете Конаку била тренутна изложба у Сали под сводовима која даје одговоре на питања ко је био Анастас Јовановић и зашто се сматра једном од најинтригантнијих уметничких личности српске модерне историје.

Пролазећи кроз живописан пут једног од првих српских типографа, фотографа и литографа откривали смо шта су били нови „медији” у 19. веку и сазнали каква је разлика између медија тада и данас. Ученици су сазнали како је Анастас Јовановић доспео у Беч и колико је то било пресудно за његово уметничко образовање и израстање у врсног литографа и вештог фотографа.

Оком свог објектива Анастас Јовановић је средином 19. века овековечио ликове свих виђених људи свога времена: чланове породице Обреновић – кнеза Милоша, кнегињу Љубицу, кнеза Михаила, кнегињу Јулију, црногорске владаре – Његоша и књаза Данила, државнике – Тому Вучића Перишића, Илију Гарашанина, реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, писце, песнике и сликаре – Милицу Стојадиновић Српкињу, Бранка Радичевића, Љубу Ненадовића, Ђуру Даничића, Димитрија Аврамовића, као и многе друге.

Изложбу можете посетити све до 28. јануара 2018. године у Конаку кнегиње Љубице и сазнати како се мењала улога фотографије и како је од предлошка за израду слика, постајала историјски документ или уметничко дело. Посетом изложби открићете и шта су стереоскопски снимци, упознати се са појмом литографије и открити када и због чега ова уметничка „штампарска” техника улази у широку употребу.

За групу ученика ВИИИ разреда наше школе била је организована и радионица о фотографији (њена појава и развој кроз време) коју су припрмили и водили ученици и професор Графичке школе са Новог Београда и занимању фотограф.

Ученици су изложбу посетили у пратњи наставница Љиљане Комазец и Александре Даниловић.

 

ЗЛАТО И ЗА ОДБОЈКАШКУ ЕКИПУ ДЕЧАКА 7-8. РАЗРЕД

Екипа ученика 7-8. разреда наше школе освојила је ПРВО МЕСТО на општинском такимичењу у одбојци. Наши одбојкаши су ове школске године најбољи у Земуну када је школски спорт у питању.

Стефан Џодан, ученик ВИИИ3 проглашен је за најбољег играча турнира.

Боје наше школе бранили су и следећи ученици: Богдан Станић, Владимир Суботић, Стефан Блануша, Михаило Станић, Лука Џодан, Стефан Џодан, Дамјан Ђурић и Марко Опачић .

ОДБОЈКАШИ, ПРВАЦИ ЗЕМУНА

 

Спортисти наше школе и даље нижу успехе на општинском такмичењу.

После рукометашицаа и рукометаша лепе вести стигле су и од одбојкаша. На управо завршеном такмичењу у одбојци ПРВО МЕСТО освојила је екипа дечака, ученика В и ВИ разреда.

Екипу наше школе чинили су: (стоје с лева на десно) Алекса Добријевић, Никола Поповић, Урош Зарић, Петар Петровић, Милан Рађеновић, Никола Шупут, (чуче)Павле Чарапић, Вид Крунић, Милош Вељовић, Душан Ранисав и Андрија Црногорац.

У финалу екипа наше школе савладала је одбојкаше ОШ“Станко Марић“ из Угриноваца.

За најбољег играча турнира проглашен је Петар Петровић. Тренер екипе је Игор Војновић, професор физичке културе.

Одбојкашком тиму и стручном штабу наше школе ЧЕСТИТАМО на освојеном 1. месту и желимо им пуно успеха у даљем такмичењу!

 

ГРУББ СХОW

У среду, 29.11. 2017, године чланови вршњачког тима наше школе су присуствовали музичко сценском програму ГРУББ СХОW у Дечјем културном центру Београд који је у сарадњи са ГРУББ (Гyпсy Рома Урбан Балкан Беатс) фондацијом представио групу младих Рома који су извели мјузикл.

ГРУББ СХОW су креирали млади Роми и међународно признати уметници.

Прилагођеном верзијом овог мјузикла са пуно љубави, ентузијазма и шарма млади Роми откривши свет позоришне уметности своје истините приче преносе у незаборавно позоришно искуство, мјузикл сирове енергије и неодољивих ритмова. Представљају нам своју музику и плес, јединствену комбинацију модерних урбаних битова и вековима старе традиционалне ромске музике. Учесници, који су уједно и композитори и писци, донели су на бину своју реалну, свакодневну борбу против предрасуда, искључености из друштва и дискриминације, као и приче о првим љубавима и пријатељству.

Овом приликом ученици су видели и изложбу фотографија ГРУББ портрети у Атријуму ДКЦБ-а.

ГРУББ фондација у својим центрима у Београду и Нишу, више од 10 година подстиче редовно школовање око 700 деце млађе од 18 година, кроз уметничке и едукативне програме. ГРУББ је лауреат овогодишње престижне награде Европске комисије, додељене у Бриселу, за најбољи пројекат у Србији који подстиче инклузију Рома.

Ученике су на овај догађај водиле педагог Ана Ћирјанић и наставница Александра Даниловић.

ЕКОЛОШКИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

У четвртак, 23. новембра у Атријуму ДКЦБ-а ђаци и професори Хемијско-прехрамбено технолошке школе из Београда су „направили“ лабораторију у којој су изводили експерименте из : физике, хемије, микробиологије, фармације и прехрамбене технологије.

 

Неки од занимљивих огледа, које смо погледали, били су:

  • пуштање „духа из боце“
  • паљење карте која неће изгорети
  • прављење „слоновске пасте“
  • паљење балона од пене
  • истраживање места злочина

 

У Малој сали ђаци су упознати са минералом Јадарит – српским криптоном, а уз помоћ карата показали су нам основе Мендељејевог периодни системом елемената.

Овом приликом основци су могли и да се информишу о следећим образовним профилима: хемијско-технолошки техничар, техничар за заштиту животне средине, техничар за индустријску фармацеутску технологију, техничар за биотехнологију, хемијски лаборант, прехрамбени техничар, пекар и месар.

 

Радионица „Птица пчеларица“ ИВ2

Удружење „Еколошки покрет Земун“ у својству управљача Заштићених подручја „Лесни профил Капела у Батајници“ и „Земунски лесни профил“, под покровитељством Града Београда – Секретаријата за заштиту животне средине организовало је радионицу 14.11.2017. у одељењу ИВ2 под називом „Птице ЗП – Лесни профил Капела у Батајници“.

Радионица је обухватила организовану посету заштићеном подручју. Ученици су чули шта је то „кључ“ и како се користи за одређивање птица. Научили су основне делове птице и како се птица скицира да би је касније одредили, видели су рупе у којима се гнезде пчеларице, а чули су и шта је лес и да ли су овим просторима и када ходали мамути, сабљасти тигрови и остале животиње леденог доба.

Након амбијенталне наставе на заштићеном подручју уследио је наставак у учионици. У току једног школског часа ученици ИВ2 су се дружили са орнитологом (стручњаком за птице). Затим су са чланом удружења, учитељицом и предавачем правили „лапбоок“ – књигу преклапалицу о птици пчеларици. Књига садржи основне појмове о овој птици, њеним особинама и навикама.

Удружење је обезбедило превоз од школе до заштићеног подручја и назад (аутобуси или комбији са лиценцом за превоз деце), двогледе, материјал за радионицу, рекламни материјал, освежење и грицкалице.

Професор Марина Мркојевић

 

Еразмус+ Инфо дан у Београду

 

 

Фондација Темпус је 3. новембра 2017. године организовала Информативних дан у Београду коме је присуствовала група наставника и стручних сарадника из наше школе.

Циљ инфо дана је упознавање свих заинтересованих са могућностима програма Еразмус+.

Током инфо дана, присутни су били информисани о деловима Еразмус+ програма посвећеним образовању, младима и спорту, сазнали које могућности су отворене за организације/институције из Србије, када су рокови за подношење пројеката, када ће бити организовани бесплатни тренинзи за писање пројеката, као и многе друге корисне информације.

Школе и предшколске установе из Србије ће моћи да учествују у пројектима мобилности (КА1 Мобилитy пројецтс фор сцхоол едуцатион стафф) у својству подносиоца пројекта. Подносилац пројекта пише и подноси пројектну пријаву и, уколико она буде одобрена, добија сва средства потребна за реализацију пројекта, која по потреби пребацује својим партнерима. Партнер на пројекту учествује у планирању и спровођењу пројектних активности и по потреби од подносиоца пројекта добија новчана средства намењена реализацији одређених активности.

Више о овомеможете сазнати на хттп://ерасмусплус.рс/цатегорy/образовање/

Еразмус+ Инфо дану присуствовале су: Ингрид Граорац, Јелена Станић, Ивана Пушица, Татјана Бабић и Дуња Трајковић.

 

РУКОМЕТ – ПРВЕ У ЗЕМУНУ

Девојчице В и ВИ разред, прваци Земуна у рукомету.

У финалу су победиле екипу ОШ ,,Бранко Радичевић“.

На слици су Горана Шакић, Ивана Арсић, Тара Праштало, Марија Вујанић, Нађа Миливојевић, Теодора Малешић, Зечевић Ана, Граовац Јована, Пјевиц Лана, Ресановић Јана и Каблар Тамара.

За најбољу играчицу турнира изабрана је ученица петог разреда наше школе Марија Вујанић.

Тренер екипе је Милош Гајић, професор физичког васпитања.

ЧЕСТИТАМО ИГРАЧИЦАМА И ТРЕНЕРУ НА ОСВОЈЕНОМ ТУРНИРУ!

ЖЕЛИМО ИМ МНОГО УСПЕХА У БУДУЋЕМ РАДУ

 

ЧАС ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ У ТЕХНИЧКОМ ПРЕГЛЕДУ  „ГРАС“

СРЕБРНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ

Општинско такмичење – РУКОМЕТ (ж)

Општинско такмичење за ученице ВИИ и ВИИИ одржано је ОШ „Станко Марић“.

Екипа наше школе је на овом такмичењу освојила друго место. До финала екипа наше школе је забележила 3 победе.

Побеђене су редом екипе: ОШ“Мајка Југовић“, ОШ“Соња Маринковић“ и ОШ“Раде Кончар“. Девојчице су се бориле за сваки поен

током читавог турнира. У финалу је уследио пораз од екипе ОШ“Саве Шумановића“.

На слици су: Вавић Андреа, Сузић Јована, Вања Шимурина, Михајловић Катарина, Димитријевић Ања, Риђошић Милана, Мацура Ана,

Мијаиловић Тамара, Товчевић Кристина, Милетић Теодора и Мацура Ивана. Тренер екипе је Милош Гајић, професор физичке културе.

Женском рукометном тиму и стручном штабу наше школе

ЧЕСТИТАМО на освојеном 2. месту !

 

 

 

ЗЛАТНИ ДЕЧАЦИ

Општинско такмичење – РУКОМЕТ

Домаћин: ОШ „Лазар Саватић“

Категорија: Дечаци 7. и 8. разред

Екипа наше школе забележила је победе против ОШ „Сава Шумановић“, ОШ „Станко Марић“ и тиме се пласирала у полуфинале општинског такмичења у рукомету.

У полуфиналу наш тим је играо против екипе ОШ“Горње варош“ забележивши још једну победу која нас је одвела у финале. А у финалу наш тим је опет био бољи и заслужено славио победу резултатом 12:6 против екипе ученика ОШ „Бранко Радичевић“. И то није све за најбољег играча турнира проглашен је Стефан Блануша.

Боје наше школе бранила је екипа у следећем саставу: Баша Павле (капитен), Стефан Блануша, Пуача Григорије, Шкрбиц Урош, Деспинић Милош, Опачић Марко, Џодан Лука, Милошевић Бошко, Ђурић Дамјан и голман Вујанић Борис. Тренер: Милош Гајић, проф. физичког васпитања.

Рукометном тиму наше школе ЧЕСТИТАМО на освојеном 1. месту и желимо им пуно успеха у даљем такмичењу!

На слици са Гајић Милошем је Стефан Блануша, најбољи играч и Павле Баша, капитен.

 

ПРОГРАМ ТРОДНЕВНЕ ЕКСКУРЗИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА

 

Дечија недеља – 6. октобар 2017.

Група деце са васпитачицама из вртића „Чворак“ посетила је  школску библиотеку и упознала се са начином рада библиотеке и са књигама које постоје у нашој библиотеци. У чудесни свет књига заронили су храбро, смело активно која им је овом приликом била домаћин.

Деца су била знатежељна да сазнају што више о томе како настаје књига, какве све књиге постоје. Деца су била расположена па су нам презентовала и своју књигу „Дечија права“ коју су направили и поклонили нашој библиотеци. Заједнички су презентовали рецитацијом и своје познавање значаја дела Вука Стефановића Караџића за наш народ.

Да им боравак у школи учини занимљивијим и угоднијим побринули су се и ученици В4 са проф. музичке културе Влатком Костић отпевавши им песму „Ћиро“ и „Деца су украс света“.

Захваљујемо се на лепом и драгоценом поклону и надамо се да ће опет радо бити наши гости.

Поклон – књигу „Дечја права“, нашој библиотеци, можете погледати овде.

Манифестација „РАДОСТ ЕВРОПЕ“ – 5. октобар 2017.

И ове године ученици наше школе имали су прилику дау оквиру Дечије недеље присуствују свечаном концерту у оквиру манифестације „Радост Европе“.

“Радост Европе” је највећа и најстарија међународна манифестација дечјег стваралаштва, установљена давне 1969. године поводом Светског дана детета.

Почетком октобра у Београд стижу деца из многих земаља Европе – играју, певају, глуме, а пре свега се друже и добро забављају.

Скоро да нема европске земље чија деца, у ових 48 година трајања манифестације, нису била гости “Радост Европе”.

Прилику да присуствују концерту имали су ученици В2, В4, ВИ2 и ВИ5 који су имали запажене, лепо осмишљене и увежбане наступе на школској манифестацији поводом обележавања Европског Дана језика представљајући редом Турску, Србију, Француску и Немачку. Ученици су у Сава центар на свечани концерт ишли у пратњи одељењских старешина.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

ДАНИ ЕВРОПСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ, 29.9.2017.

У оквиру обележавања Дана европске културне баштине Општина Земун је организовала програм под називом: „Упознај наслеђе и природу кроз оријентиринг“. За место одржавања је одабран Градски парк у Земуну.

На месту данашњег парка, од 1730. до 1871. године, када је Земун добио статус краљевског слободног града, налазио се такозвани

контумац, односно карантин у којем су били смештени путници који би допутовали с друге стране реке Саве у тадашњу Аустроугарску. Преуређивање простора контумца у парк трајало је до отварања 1886. године, а идејни творац и руководилац радова био је Иван Перковић. Парк је једно време носио назив Елизабет-парк (по царици Елизабети Баварској), а данашњи назив је добио после Првог светског рата. Данас се у Градском парку налазе: основна школа „Мајка Југовића“, Земунска гимназија, Пољопривредни факултет, спортски центар „Пинки“ као и две цркве: православна црква светог архангела Гаврила и католичка црква светог Рока (такозване Контумацке цркве), које су 1966. године проглашене културним добрима. Обе ове цркве су биле изграђене у стилу умереног барока, а за потребе особа које су проводиле прописани временски период у контумцу.

Оријентиринг је спорт где такмичар(ка) треба уз помоћ карте и компаса да за најкраће могуће време пронађе на терену одређени број контролних тачака (контрола) и то оним редоследом како је нацртано на карти.

Дакле, за разлику од атлетског кроса где се трчање у природи изводи на обележеној стази одређене дужине, у оријентирингу се такмичари  крећу по непознатом терену (стази), а да би то могли, користе се помоћним реквизитима: специјалном картом тог терена и компасом. Из тога проистице и основни задатак у оријентирингу.

Група ученика наше школе имала је прилику да се опроба и у овој спортској дисциплини у прелепом амбијензу Градског парка у Земуну. Ученици су на овој активности били у пратњи наставнице Јасминке Пајић и вероучитеља Петра Петровића.

 

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „КО СЕ ЛЕМА ДРУГАРЕ НЕМА“

У сарадњи са Канцеларијом за младе ГО Земун у нашој школи је 29. септембра 2017. године организована позоришна представа у оквиру пројекта превенције вршњачког насиља. Ученици 2. и 3. разреда наше школе гледали су представу „Ко се лема другаре нема“ у извођењу позоришне трупе „Чича Мичино позориште“.

Овом приликом нашу школу је посетио и први човек ГО Земун, господин Дејан Матић као и полицајци из ПУ Београд- Земун. Ученици су кроз представу сазнали више о очувању природе, шта могу и сами да ураде по том питању као и о узајамном помагању и поштовању међу људима те развијању међусобних односа сарадње уважавајући различитости међу људима.

 

О овом догађају можете прочитати и на  хттп://земун.рс/позорисна-представа-против-врсњацког-насиља-у-ос-светислав/

 

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА, 26.9.2017.

РАСПЕВАНА ШКОЛОВИЗИЈА

 

Одељење Земља Погледај на
5 /1 Италија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=4рцЕ0П4јxТМ
5/2 Турска хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=пе9крг08qеА

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=АјУМо3летО4

5/3 Словенија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Ут2рнКбцфЈ4
5/4 Србија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=3тQГ8ки-рЦо

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=л-1аQвјцгхЕ

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=8еХ5–цВНИЕ

6/1 Шпанија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Y_43вYотЗQQ

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЈОД_Јд6-еКЕ

6/2 Француска хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=7ПтмдеxЕ_Цо
6/3 Мађарска хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=3цуМЈАауГрY
6/4 Румунија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=yГтпXГеИ-2Y

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=yГтпXГеИ-2Y

6/5 Немачка хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=-63лб9_-Ф_w
7/1 Велика британија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=1-Б1доQ_qзМ
7/2 Словачка /
7/3 Бугарска хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=гоАy24ТwЗQ8
7/4 Пољска хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=м7е3јоВ8ФлУ
8/1 Хрватска хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=РоиПуЛ4ЛЗ6Y
8/2 Русија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=цТблЕ1ЗЛ-2к
8/3 Португалија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=хГЗБЦиЗЈ6Цw
8/4 Македонија хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=_фпXЕАр_оиА
8/5 Грчка хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ј7МзГиЛТОДо

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Ј5Q5ЗУ5уГyг

 

ГАЛЕРИЈА

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

У оквиру обележавања ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА у уторак, 26. септембра 2017. године од 18 часова биће одржана „Школовизија“, тј. музички фестивал којим желимо да кроз музику и песму промовишемо еврпске језике као део културне баштине народа који живе у Европи.

Представници сваког одељења од 5. до 8. разреда су 1. септембра 2017. године на јавном извлачењу извукли земљу коју то одељење треба да представи песмом и постером на коме је обавезно да буде барем једна реченица написана на језику те земље. Песму може певати група певача или цело одељење. Одељењске заједнице могу пријавити и једну игру (нпр. коло, сиртаки, фламенко, валцер,…) земље коју презентују током „Школовизије“

САБОР ОМЛАДИНЕ ЕПАРХИЈЕ СРЕМСКЕ

По благослову и под покровитељством Његовог Преосвештенства Г. Василија, одржан је Православни Сабор српске омладине Епархије сремске у Сремским Карловцима, у суботу 23. септембра 2017. године.

Циљ сабора и саборовања у Цркви и у нашем народу увек је био исти, а то је да окупи људе, да пројави лепоту и радост сусретања и дружења, весеља и мира. Зато су од старине у нашем народу познати сабори око цркава и манастира, на којима се посебно окупљала омладина и на којима су размењивана искуства, знања и вештине.

ЈЕСЕЊИ МАСКЕНБАЛ, 20.9.2017.

Ученици од првог до четвртог разреда наше школе обележили су  Дане европске културне баштине под називом „Природа и наслеђе“ својеврсним маскенбалом као поздрав јесени – годишњем добу које је пред нама. Овом приликом ученици су извели и пригодан програм на тему јесен и представили неке од народних обичаја типичним за ово годишње доба.

Заједно смо по нешто и научили о значају очувања природе гледајући едукативне филмове о рециклажи и реци Дунав која протиче кроз Србију.

ГАЛЕРИЈА

ДАНИ ЕВРОПСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ У ЗЕМУНУ

 

ЈКП „Градске пијаце“ у сарадњи са ГО Земун, је организовало Дечију пијацу на Омладинском тргу пијаце „Земун“, у суботу, 16. септембра, у периоду од 11 до 14 часова.

У оквиру манифестације „Дани европске културне баштине – Наслеђе и природа“ ученици  ИИИ3 и ИВ2 са учитељицама Катарином Павловић и Марином Мркојевић  су учествовали на Дечијој пијаци.

Ученици су изложили и продавали радове настале у оквиру креативне радионице указујући  на значај рециклаже и најавили долазак јесени костимирани у јесење креације. Том приликом уценици су презентовали нашу школу и школски часопис.

На Дечијој пијаци је поред изложбе радова ученика основних школа и деце из предшколскуих установа са територије Општине Земун био уприличени и богат културно-уметнички програм у коме су учествовала културно уметничка друштава, групе певача и хорови у оквиру ове манифестцаије.

Марина Мркојевић и Катарина Павловић

 

ОСИГУРАЊЕ УЧЕНИКА ОД ПОСЛЕДЕИЦА НЕСРЕЋНОГ СЛУЧАЈА

Овим осигурањем ученици су покривени 24х, без временског и просторног ограничења.

Овим осигурањем, осигуравач исплаћује осигуранику накнаду свих стварних и нужних трошкова лечења који нису покривени здраврственим осигурањем (партиципација болничког лечења, хируршке интервенције, набавка протетичких средстава и помагала и сл.)

Право на дневну накнаду због пролазне неспособности за школски рад осигураник има почев од дана остварења несрећног случаја па закључно са последњим даном до ког је трајала пролазна неспособност за рад, али највише 60 дана. Ако је осигураник био неспособан за школски рад мање од  5 дана нема право на дневну накнаду.

Сматра се да је осигураник неспособан за школски рад када услед несрећног случаја не може да похађа наставу, прати предавања, црта, пише и обавља остале задатке.

Непокретљивост појединих удова услед имобилизације сматра се као неспособност зашколски рад чак и у случају да осигураник похађа наставу.

За ризик осигурања прелома кости, осигуравач је у обавези да у случају настанка осигураног случаја, исплати уговорену суму у целости, сваки пут када настане прелом, тачније осигуравач може осигуранику исплатити највише 2 прелома исте кости у току трајања уговора о осигурању, али неограничен број прелома различитих костију.

У случају да након лечења прелома кости, лекар утврди да је дошло до неког процента инвалидитета већег од 1%, осигуранику се исплаћује додатна надокнада по ризику трајног инвалидитета.

Примера ради, уколико лекар процени да је прелом оставио 5% трајног инвалидитета, осигураник ће добити  5% – 1% (10.000 покриће прелома кости, што је 1% од суме за трајни инвалидитет) што је 4% тј. 40.000.

Општи услови

Посебни услови

Клаузула за случај прелома кости

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја

у школској 2017/2018. години реализују


Програм Основи безбедности деце

чији је циљ стицање нових и унапређење постојећих знања, вештина и ставова ради подизања

безбедносне културе ученика четвртог и шестог разреда основне школе.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 

„Дани европске баштине”

се у Београду одржавају од 2002. године. Београд је 2006. године био домаћин централне манифестације за Србију и семинара СЕ за земље Југоисточне Европе, а 2007. године, у организацији са Саветом Европе, Европском комисијом и Министарством културе, домаћин Централне прославе за читаву Европу у оквиру председавања Србије Комитету министара СЕ. Том приликом у Дому народне Скупштине, потписане су три европске конвенције: Европска конвенција о заштити археолошког наслеђа, Оквирна конвенција Савета Европе о вредности културног наслеђа за друштво (Фаро конвенција) и Европска конвенција о пределу.

„Културна баштина је камен темељац Европе, а Дани европске баштине су драгоцено оруђе да се охрабре и унапреде поштовање, љубав и брига за наше заједничко културно наслеђе код највећег броја грађана и на најширем могућем простору европског континента”, изјавили су Тери Дејвис, генерални секретар Савета Европе и Јан Фигел, члан Европске комисије 2007. у Београду.

Министарство културе и информисања, као координатор програма Дана европске баштине у Републици Србији, одлучило је да овогодишња тема буде

 

„Наслеђе и природа: лепеза могућности“.

Током трајања ове манифестације ученици и њихови родитељи могу посетити неки од многобројних догађаја у Земуну и Београду.

Дани европске баштине, Београд

Програм Дани европске баштине у Земуну

ДАНИ ЕВРОПСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ У ЗЕМУНУ

ЈКП „Градске пијаце“ у сарадњи са ГО Земун, је организовало Дечију пијацу на Омладинском тргу пијаце „Земун“, у суботу, 16. септембра, у периоду од 11 до 14 часова.

У оквиру манифестације „Дани европске културне баштине – Наслеђе и природа“ ученици  ИИИ3 и ИВ2 са учитељицама Катарином Павловић и Марином Мркојевић  су учествовали на Дечијој пијаци.

Ученици су изложили и продавали радове настале у оквиру креативне радионице указујући  на значај рециклаже и најавили долазак јесени костимирани у јесење креације. Том приликом уценици су презентовали нашу школу и школски часопис.

На Дечијој пијаци је поред изложбе радова ученика основних школа и деце из предшколскуих установа са територије Општине Земун био уприличени и богат културно-уметнички програм у коме су учествовала културно уметничка друштава, групе певача и хорови у оквиру ове манифестцаије.

Марина Мркојевић и Катарина Павловић