Обавештења

28.05.2014. у 12.30, у нашој школи одржано је предавање – „Васпитањем без казне и награде до смањења насиља у породици и школи“.

Предавач Милица Новковић, аутор „Породичног буквара“, тога дана на занимљив и едукативан начин је постављену тему осветлитлилаизравнистваралачкогваспитања – васпитања БЕЗ КАЗНЕ И БЕЗ НАГРАДЕ.

Предавање је одржано у просторијама наше школе, у присуству наставника и колега из школа нашег непосредног окружења: ОШ „Бранко Радичевић“ Батајница, ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ Батајница, ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ Стара Пазова, ОШ „Никола Тесла“ Нови Бановци, ОШ  „Радивој Поповић „ Земун и предшколске установе „Чворак“, Батајница.

У вечерњим часовима , предавач , Милица Новковић дружила се и поделила своја дугогодишња искуства и са родитељима нашихученика кроз трибину „ Како до доброг детета и доброг ђака“ .

Поносни смо на чињеницу да се преко 100 родитеља одазвало нашем позиву, што говори  пре свега о квалитету предавачевог рада, као и потреби родитеља за образовањем у области родитељства и тражењу идентитета породичних улога  у времену брзих друштвених промена. Милица Новковић је једнако позитиван утисак оставила и на све наставнике и васпитаче који  као и родитељи трагају за својом јасном дефинисаном улогом у васпитању и образовању својих ученика.

 

Хумана Србија

Због новонастале ситуације у земљи, четвртак и петак били су ненаставни дани према одлуци Министарства просвете науке и технолошког развоја.

Наша школа је од суботе у просторијама фискултурне сале примила људе са поплављених подручја. Како би све било организовано у помоћ су притекли многи волонтери- бивши ђаци наше школе као и садашњи,… Пуног срца, елана и воље чинили су и чине све како би свим придошлим људима били што бољи домаћини.

Један од њих, волонтер и бивши ђак наше школе, који заједно са својим другарима већ три дана несебично пружа помоћ написао је и песму:

 

Хумана Србија

 

Нико нема ни среће, ни сна

Није  важно  ко  кога познаје и зна.

Важно је  да се помаже свако,

Срце је наше  јако.

 

Дошли су уплакани и мокри

Без живота више, све су им

Однеле мутне реке и кише.

 

Док већа катастрофа долази,

Сваки јунак кроз воду пролази,

Спашава сваки живот нови

И са поплавом се бори.

 

Пуно хране и одеће нам треба,

Чује се плач малих беба.

Свако се сналази најбоље што уме,

Не излази нигде без одеће од гуме.

 

Хвала странцима што шаљу

донације многе, хвала нашем народу

који зна да помогне.

 

Војска, полиција и спасиоци

Знају шта треба да раде,

Обучени су да се из проблема ваде.

 

Доктори будни, на све су спремни,

Воде рачуна о здрављу и хигијени.

 

Пуно похвала за све људе добре воље,

Надамо се да ће време бити боље.

 

ДУШАН ЈАЊИЋ

ВОЛОНТЕР

Бивши ученик ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“

ПОНОСНИ СМО НА ВАС, НА СВЕ БИВШЕ И САДАШЊЕ ЂАКЕ И РОДИТЕЉЕ НАШЕ ШКОЛЕ!

ХВАЛА ВАМ !

 

ДИРЕКТОР И НАСТАВНИЦИ ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“

Ревија венчане одеће „Под белим велом“    
17. маја 2014. у Конаку кнегиње Љубице   током манифестације „Ноћ музеја“
На позив Драгане Латинчић, кустоса Конака кнегиње Љубице и Магдалене Ивковић, вишег кустоса Музеја Младеновца, која је аутор  изложбе „Здраво били, младенци мили!“ који је упућен креативном тиму наше школе осмишљен је програм који ће ове суботе, 17. маја 2014., бити изведен у оквиру манифестације „Ноћ музеја“ у Конаку кнегиње Љубице у периоду од 19,30 – 22 часа.  У овој 11. „Ноћи музеја“ учествују садашњи и бивши ученици и наставници наше школе.

Наш перформанс ће се одвијати у неколико етапа (кроз различите временске периоде) на сваких пола сата када ће публика осим изложбе моћи да види и шта се све носило, певало, играло у Србији од краја 19. века па све до краја 20. века током једног од најважнијих дана у животу свакога од нас.

 

Сатница током ревије венчаница „Под белим велом“ у Конаку кнегиње Љубице током овогодишње „Ноћи музеја“ изгледаће овако:

 

19.30 – Сватови друмом језде, период од краја XИX и почетак XX века (куповина младе,

униформа као венчано одело, музичка тачка)

20.00 –  Венчали се луче и голупче, период између два светска рата (завет пред Богом и народом,

музичка тачка)

20.30 – ‘Ајте свете да видите младу, период после ИИ светског рата до 1980. (матичар, преношење

младе преко прага, музичка тачка)

21.00 –  Баш леп пар, осамдесете и деведесете (први валцер за незаборав, музичка тачка)

21.30 и 22.00 –  Свадбени марш, свечани дефиле – на једном месту и у једном тренутку пред

вашим очима догодиће се нестварни сусрет младенаца са почетка и краја века
____________________________________________________________________________________

22.30 – 01.00 –  Ја као млада – проба ретро-венчаница из бутика „Пепељуга“ и „Мелану мода“ и

фотографисање

Ретро венчанице су у последњих месец дана пристигле са свих страна: од ученика, познаника, колега. Претраживани су тавани, стари ормари, евоциране су успомене и испричане, изнова, приче које личе једна на другу, а опет различите и барем по нечему јединствене. Ових дана се у Батајници свакодневно, на пролећном сунцу, шепуре опране венчанице које данас нису у моди, али имају своју историју коју желимо да вам покажемо и “испричамо” баш у Ноћи музеја.

О овом догађају прочитајте и на http://www.klikdovencanja.com/magazin-vencanje/vesti/revija-vencane-odece-srbija-xix-i-xx-vek-u-noci-muzeja/

Подршку и несебичну помоћ у овој активности пружили су нам:

– Данијела Сарић, власница салона венчаница „Пепељуга” (www.pepeljugavencanice.com)

– Меланија Опарница, власница салона венчаница „Меланy“ (www.melanyvencanice.rs)

– КУД „Батајница“ позајмио нам је ношњу за младенце с краја 19. века

–  Јавни сервис РТС даје нам на позајмицу мушка одела

– Владимир Радоњић (КУД „КОЛО“) – оглавље за младу

– Марина Царевић & Марина Џевер, власнице сајта http://www.klikdovencanja.com/ које су нам помогле да „дођемо“ до неодољиво маштовитих и слатких колачића које са пуно љубави праве и украшавају две вредне даме, Љиљана Кампе и Снежана Деспотовић.

– “Василисса” бидермајер од ручно прављеног цвећа од папира биће дело Татијане Мишковић

– Цветна радионица из Панчева (http://www.cvetnaradionica.rs/)

– Цвећара„Нелла“ из Батајнице.

–  Младеначку торта припрема посластичарница„Арома“ (http://poslasticarnica.rs/) из Жаркова

– Посластичарница „Поцо Лоцо“ (http://poslasticarnica.rs/) из Панчева дарује нас  ситним  колачима

– Мајке наших ученика Слађана Милошевић, Данијела Анић и Татијана Ромчевић

– Тања Јерковић урадила је неопходне кројачке преправке

Креативни тим наше школе који је све ово замислио и осмислио чине: Ингрид Граорац (библиотекарка), Влатка Костић (професор музичке културе), Драгана Ђурић (професор разредне наставе), Љиљана Комазец (професор историје) и Александра Даниловић (професор математике).

Наравно, све ово не би могло без њих, наших УЧЕНИЦА и УЧЕНИКА, и уз пуну подршку Јањанин Стеве, директора наше школе.

Остаје да се и ви, драги наши гости појавите у Конаку кнегиње Љубице, у суботу, 17. маја 2014. године јер вас очекује спој неспојивог (младенци у Србији током последњих 100 година).

http://www.mgb.org.rs/sr/izlozbe/661-zdravo-bili-mladenci-mili

 

Конак кнегиње Љубице једна је од малобројних сачуваних зграда из времена владавине кнеза Милоша Обреновића и убраја се у ред најзначајнијих и најрепрезентативнијих споменичких објеката у Београду. Овај Нови конак, касније назван Конак кнегиње Љубице, грађен је од 1829 – 1831. Године, по плановима и под руковођењем Хаџи Николе Живковића, првог званичног кнежевог градитеља. Као своју приватну резиденцију користила га је супруга кнеза Милоша, кнегиња Љубица, са синовима Миланом и Михаилом, до промене династије 1842.године. Кућу су кроз период од преко сто тридесет година користиле разне државне установе, а 1980. године зграда је предата на управљање Музеју града Београда и у септембр у исте године у Конаку је отворена стална музејска поставка Ентеријери београдских кућа 19. века.

 

УСКРШЊИ ВАШАР

Поводом ускршњих празника у школи ће бити одржан Ускршњи вашар. Вашар ће бити одржан у среду 16.04.2014. год. од 15.00 до 17.00 часова.

Тога дана ће бити замењена смена тј. ученици од 1. до 4. разреда ће ићи после подне у школу  , а ученици од 5. до 8. разреда пре подне.

Главни учесници – продавци на вашару ће бити ученици од 1. до 4. разреда, одељенске заједнице старијих разреда, ученички парламент, вршњачки тим и сви који имају нешто да изложе и прикажу…

На вашару ће бити изложени  – продавани дечији радови које су ученици направили на секцијама, редовним часовима, ваннаставним активностима, слаткиши, играчке, сличице, ускршња јаја…

За време вашара професори физичког васпитања ће организовати игре без граница – спортско надметање. На вашару ће учествовати и забавне, музичке, драмске, фолклорне секције…

Вашар се приређује поводом најрадоснијег хришћанског празника и отворен је за све ученике, раднике школе, родитеље, грађане Батајнице.

Позивамо Вас да обележавање празника Христовог васкрсења започнете Ускршњим вашаром у ОШ “ Светислав Голубовић Митраљета“.

 

КО ИМА ПРИЈАТЕЉА ИМА СВЕ

назив је три везане активности које заједнички организују све три основне школе у Батајници у оквиру пројекта ШКОЛА БЕЗ НАСИЉА.

Током првог полугодишта у ОШ“Бранко Радичевић“ организован је литерарни конкурс, током фебруара месеца у ОШ“Бошкол Палковљевић Пинки“ организован је ликовни конкурс и изложба одабраних радова.

За крај у нашој школи ће овог петка, 11.4.2014. од 19 часова бити организован

Фестивал музике и пријатељства

Као и у претходне две активности учествују ученици из све три основне школе. На фестивалу ће наступити по три представника из сваке школе у обе старосне категорије,

млађој (I – IV разреда) и старијој (V – VIII разреда).

 

Дођите да заједно певамо о другарству и пријатељству,

да се дружимо и веселимо!

ДОБРО ДОШЛИ!

 

ДАН РОМА

У уторак, 8.априла 2014. године од 19.30 часова ће у нашој школи у сарадњи са Центром за интеграцију Рома по први пут свечано   бити обележен Дан Рома.

Дан Рома је међународни празник који се прославља од 1990. године поводом Првог Медјународног Конгреса Рома одржаног у Лондону 1971.године, када је усвојена ромска застава И химна.

Каква је и шта садржи ромска застава?

Плавом бојом је представљено небо, као симбол слободе,безграничног пространства и живота под ведрим небом, без крова над главом.

Зеленом бојом је представљена трава, пут, друм, као симбол живота који је обележен сталним путовањем, на путу без граница који је увек отворен Ромима.

Црвени точак представља симбол сталног кретања и живота на точковима.

 

Желимо да ромску културу приближимо осталим суграђанима, и да покушамо да разбијемо предрасуде које годинама прате Роме.

ДОБРО  ДОШЛИ !

 

Ученици другог и трећег разреда део хола наше школе уредили су за све маме, тетке, ујне, баке,…. поводом празника 8. Марта.

4. марта 2014. Године отворена је изложба „Ристо Антуновић и ученици“ у Галерији Дечјег културног центра Београда, где су изложени и радови наших ученика, настали на часовима у нашој школи. Изложба је отворена до 18. Марта.
Препоручујемо да посетите!!!

ИДЕМО У ПОЗОРИШТЕ!

У четвртак 6.3.2014. ученици од 1.до 4. разреда одгледали су одличну представу „Мала сирена“

 

Општинско такмичење из информатике

У суботу 22.02.2014.године  у нашој школи је одржано општинско такмичење из информатике. Ученици су се такмичили у категоријама: програмирање, мултимедијалне презентације и филм. На такмичењу је учествовало око 110 ученика из  14  земунских школа.

Ученици наше школе су  постигли завидне резултате.

У категорији Мултимедијалне презентације сви ученици чији је ментор Теодора Савић су освојили И место. То су ученици седмог разреда : Ивана Опачић, Алекса Сузић, Матија Матијевић и ученица шестог  разреда Акик НадаАкик Милан, ученик осмог разреда, у категорији Програмирање у организацији Друштва математичара Србије, је освојио ИИИ место и пласирао се на окружно такмичење.

У категорији Филм Михајло Марчетић, ученик седмог разреда је освојио прво место, а Миливојевић Миа, ученица шестог разреда друго место.

Ученици осмог разреда, чији ментор је Александра ДаниловићМихајло Павловић и Рајко Зукановић су освојили И место – у категорији ФИЛМ.

У категорији Мултимедијалне презентације ученици шестог разреда Тепавчевић Марко и Корлат Емилија су освојили И место.

Свим ученицима честитамо на постигнутом успеху и желимо много среће у даљем такмичењу!

Ревија шешира најављена је на званичној wеб страници Музеја Града Београда овако:

http://www.mgb.org.rs/sr/vesti-najave/637-revija-sesira

 

Гостовање „шеширџија“ на Радио БГД1 у емисији „Фамилиологија“

У понедељак, 3. 2. 2014. од 13-14 часова у емисији „Фамилијологија“ поводом ревије „Шешир – вазда модеран“ гостовали су: Дуња Нешковић ВИИ4, Ивана Опачић ВИИ4, Тијана Бурсаћ ВИИИ1, Нада Јелић ВИИИ2, Андреја Младеновић ВИИИ2, Ана Граовац ВИИИ3, Драгана Ђурић, професор разредне наставе и Александра Даниловић, професор математике.

Том приликом њихови домаћини у Редакција за децу и младе били су Весна, Аца, Милена и Сања. Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу.

Програм за младе се бави темама које „муче“ и занимају младе као и на промоцији младих који имају шта да кажу и покажу. О олимпијским играма, сузама и шеширима разговарали смо у опуштеној атмосфери са мало почетничке треме када је емисија кренула у етар али то није дуго трајало на нашу срећу.

Целу емисију можете преслушати на http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/Radio+Beograd+1/1511437/Familiologija.html

Биће нам част да са сарадницима будете гости на ревији шешира Шешир – вазда модеран“ коју приређују ученици и наставници основне школе „Светислав Голубовић Митраљета“ у Конаку кнегиње Љубице у оквиру изложбе „Константин А. Јовановић: Архитекта великог формата“.

Добро дошли у Конак кнегиње Љубице, субота, 1. 2. 2014. у 17 часова!

27.012014. Светосавска приредба у цркви Рођења пресветле Богородице ИИИ-2

 

“Митраљета” у штампи

Последњег дана првог полугодишта школу је посетио господин Ненад Благојевић, новинар  часописа Лиса” како би разговарао и написао чланак о манифестацији “Шешир – вазда модеран”.  Инспирисан оним што је том приликом видео и чуо о томе написао је текст који је у часопису “Лиса” бр.2 објављен 10. јануара 2014. године.

 

Изложба „Шума знања“ и радионица „УЧИМО О ПРИРОДИ“

Ученици 61 и 65 су у среду, 25.12.2013. од 11,30 – 13,30 часова учествовали на радионици „Учимо о природи“ у оквиру интерактивне изложбе „Шума знања“ коју организује Центар за промоцију науке у сарадњи са Шумарским факултетом из Београда. У обилазак изложбе „Шума знања“ и радионицу „Учимо о природи“ ученици су кренули у пратњи Весне Васић, проф. биологије и Александре Даниловић, проф. Математике у раним преподневним сатима.

Пре почетка радионице обишли смо интерактивну изложбу „Шума знања“ . Изложба је замишљена као својеврсна шетња шумом, а током те шетње можета научити многе занимљивости не само о дрвећу које расте у шумама већ и о другим биљкама и животињама чије је шума станиште. Имали смо прилику да се упознамо са грађом стабла, видимо и опипамо дрвеће различите тврдоће и боје, научимо нешто ново о инсектима, кртицама, гљивама,…

Амбијент је лепо осмишљен и опремљен тако да током посете потпуно заборавити да се налазите у центру града јер су се организатори потрудили да лишћем, деблима и читавом сценографијом дочарају амбијент шуме али да томе додају и звучне ефекте (можете чути цвркут птица, завијање вука и сл.).

Сама радионица је такође била врло занимљива, а кроз њу нас је водила професор Марина Дрндарски, ОШ „Дринка Павловић“ из Београда. У првом делу радионице упознали смо се са различитим врстама дрвећа, а затим смо подељени у четири групе добили задатак да на мапи Србије уочимо и стикерима обележимо што више градова, места, планина, река који у свом имену имају неко назив неког дрвета. Поновили смо о грађи стабла, утицају климе на формирање годова, разврставали картице са сликама лишћа појединих врста дрвећа, претражујући кутију (користећи само чулчо додира) извлачили плод одређеног – задатог дрвета,… И то није све, на крају су нам даровали по семе неког дрвета како би засадили што више дрвеће у свом непосредном окружењу.

О самој изложби можете сазнати на:  http://www.cpn.rs/aktivnosti/cpn-u-sumi-znanja/

 

Шешири на леду

Град зимских чаролија испред „Делта ситија“ отворен је у суботу, 14.12.2013. године, а Београђани су могли да уживају у програму професионалних клизача и ревији шешира наше школе у којој су учествовале: Миња Мириловић, Андријана Чупкобић, Сара Илић, Нина Томић, Милица Красић, Жељана Митровић, Милица Тучен, Тамара Милетић, Тијана Бурсаћ, Маша Зукановић, Нада Јелић, Ања Деспинић, Ружица Алавања, Мариа Ђурић, Александра Стефановић, Бојана Стругаловић, Петра Ђумић, Маја Тасић, Дуња Вукојевић и Весна Пријовић. Посетиоци су могли да уживају и у  песми “Ich liebe dich” у извођењу “Митраљетиних фрајлица”: Мине Шкрбић, Миле Драгосавац, Николине Шкорић, Кристине Рађеновић, Јоване Глигић, Марије Радуловић и Влатке Костић, професора музичке културе.

Више о овом догађају можете прочитати на:

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/427526/Revija-sesira-i-umetnicko-klizanje-na-otvaranju-klizalista-kod-Delta-sitija

КРЕАТИВНИ

У среду, 11.12.2013. на школском сајму књига, од 13,30 часова, гостовала је наша прослављена списатељица, Јасминка Петровић.

Јасминка Петровић рођена је у Београду 1960. године. Студирала је шпански језик и књижевност на Београдском универзитету. Била је уредник дечијих емисија на радију. Уређивала је часопис “Натионал Геограпхиц Јуниор”. Њене књиге преведене су на 24 светска језика. Написала је више књига за децу и младе: “Бонтон“, “Ово је најстрашнији дан у мом животу”, “Породица”, “Секс за почетнике“, “Школа – без длаке на језику“, “Дугина долина“, “Кажи тети: добар дан“.

Током радионице она је ученике наше школе упознала са најпопуларнијим књигама које је написала откривајући им на који начин их је писала, добијала идеје за њих, како су њени јунаци добијали имена и др.

Било је смеха, питања, размене искустава о браћи и сестрама, интересовањима, сазнањима, проблемима који муче и што тинејџере занима.

 

Фестивал науке

И ове године ученици наше школе су посетили  највећи регионални Фестивал науке који је одржан седми пут у Београду од 5. до 8. децембра, са јасном сврхом – да представи, објасни и промовише науку подједнако блиско и јасно свима, без обзира на године и образовање. Ученике су водили наставници Мирјана Курајица, Теодора Савић, Саша Шипка и Данило Шешељ.

 

Забавна математика

У петак 22.11.2013. године у  ОШ „Лазар Саватић“ одржано је предавање професора Универзитета у Торонту Олге Гајцеве, а наши ученици Радуловић Марија, Глигић Јована , Нешковић Дуња, Марчетић Михајло и Арамбашић Тодор са наставницом Снежаном Велемир узели учешћа на истом. Математички садржаји на занимљив и сликовит начин пренети ученицима . Ученици слушали предавање на енглеском језику.

 

Дрво генерације 2013.

Ове године, као и претходних засадили смо дрво генерације за ученике петих и шестих разреда са проф. биологије Весном Васић. Три прелепа јоргована красе, и красиће наше школско двориште. Својом грациозношћу, лепотом и прелепим мирисима подсећаће садашње и будуће генерације на једно време, период детињства и ђацког доба које се не заборавља и коме ћемо се увек враћати.

Дрвеће спава, спавају птице,

вода бистра низ камен слива,

то поток шумски и даље теше,

Месец у њему лице умива.

 

16. новембар – ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

И ове школске године у нашој школи је обележен 16. новембар – Дан толеранције на више начина. Организован је литерарни конкурс за ученике старијих разреда док су ученици млађих разреда цртали радове на тему “Толеранција” .

У петак, 15. новембра  2013. године први час је започео за све ученике наше школе на исти начин. Преко разгласа су ученици упознати о Дану толеранције и шта је све толеранција, а онда је најбољи рад који је одабран на конкурсу прочитала ученица Теодора Вучковић ВИ1У току великог одмора вршњачки тим је на старијој смени организовао да ученици и запослени напишу на стикерима шта за њих значи толеранција, а њихова размишљања су качена на посебном паноу у холу школе.

 

ГРЕЕН ФЕСТ

Међународни фестивал зелене културе “Греен Фест” одржан је у Дому омладине од 13-16. новембра 2013. Године, а ми га нисмо ни ове године пропустили јер је едукативни програм постао још сложенији, изложбени програм – још бројнији, а увели су и нове термине за премијерно приказивање филмова. И ове године покренута су питања значајна за животну средину – ГМО, хемикалије и токсини, став медија према изазовима у животној средини, одржива градња, етички однос према животињама, одрживи извори енергије… Званично ово је највећи фестивал овакве врсте у региону.

ГРЕЕН ФИЕЛД је место отварања нових приступа образовању кроз програме вршњачке и експертске едукације. Тако су ученици наше школе имали прилику да учествују у три радионице.

 

СОЛАРНА ЦЕНТРАЛА

Наши ученици су учествовали  и у радионици „Соларна централа“ у организацији Електротехничке школе „Раде Кончар“. Ученике су водили наставници Марко Петровић и Теодора Савић.

Природњачки музеј

Дана, 2.11.2013. уценици 5/4 одељења су са професором биологије Весном Васиц и професором српског језика Татјаном Стојановиц погледали излозбу минерали Трепце и амброзија у Природњацком музеју.

Поред богаства олово/цинкалне руде, Трепца је изузетна по богатству висе од 60 минерала изваредне лепоте и непроцењиве вредности који се због тога налазе у многим музејима сиром света. Назалост овај рудник је потопљен, али остали су минерали верни сведоци једне епохе и једног времена.

Амброзија је једна од најпознатијих и најопаснијих алергених биљака на свету. Полен амброзије изазива алергијске реакције не само код људи вец и код зивотиња. У полену амброзије се налазе 52 једињења која су алергогена од којих су сест посебно опасни. Отезано дисање и појацана секреција су основни облици алергије која мозе у неким ситуацијама преци у асматицне нападе.  Све цесце се у свету белезе смртни слуцајеви изазвани претераном алергијском реакцијом

 

ЕКОМЕЛОДИЈА

Сваки симфонијски оркестар је јединствен. Такви смо били  и сви ми који смо тога дана учествовали на овој радионици. Свирали смо на инструментима које смо сами направити од, различитих, већ употребљених предмета. То није све. Наш оркестар је имао и плесну групу и групу певача. Направили смо концерт за памћење под називом “МАЈКА ЗЕМЉА”.

Шта чинимо лоше Земљи, а нико нам није рекао да је лоше? Где најчешће грешимо? Заједно смо тражилии одговоре на ова питања и научили нове ствари о животу на Земљи. У радионици су учествовали ученици В4 и ВИ1,5 разреда са професоркама Весном Васић и Александром Даниловић из  наше школе , ученици ОШ „Ђорђе Крстић“ са проф. Илинком Милетић и Центар за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.

Пре радионице погледали смо документарни филм “PLAY AGAIN” који говори о отуђености деце од природе и прекомерној употреби рачунара и мобилних телефона међу младима http://www.youtube.com/watch?v=tfKwCpmH60w.

 

ЕКО МОДА

Који светски дизајнери користе употребљене материјале за своје креацје? Старо постаје ново. Мода постаје “зелена”. “Заборави шаблон, дизајнирај оригинални комад одеће са својим личним печатом “ је био мото ове радионице. Радионица је била намењена узрасту од 10 до 14 година тако да су из наше школе на радионици учествовале ученице ВИ5 и ВИИИкао и ученице ОШ „Бановић Страхиња“ са проф. Јованом Тодоровић. На крају радионице организована је и мала модна ревија ученичких рукотворина. Наше ученице су током радионице имале помоћ библиотекарке Ингрид Граорац и наставнице Александре Даниловић.

 

ЕКО – АКЦИЈА

Дана, 20. 10. 2013. године, у нашој школи организована је еколошка акција уређења школског дворишта и околине под покровитељсатвом месне заједнице Батајнице.

Млади еколози школе су заједно са ученицима старијих разреда дали свој допринос и показали старијима како деца могу спасити свет и учинити га лепшим и бољим.

Захваљујемо се организатору акције месној заједници Батајница, као и свим учесницима.

 

Шестаци на КИДС ФЕСТУ

У среду, 16. октобра 2013. године више од 70 ученика шестог разреда имало је прилику да посети Дечији филмски фестивал „КИДС ФЕСТ 9“ у Дому синдиката и том приликом „отпутују“ на филмски „Сафари у Африци“ и то све у 3Д техници! Уживање у седмој уметности и прелепим кадровима природних лепота Африке није омела киша која је тог јутра падала. Сви су с нестрпљењем ишчекивали 8,45 часова за када је био договорен полазак у Беорад.

Током ове недеље на неколико локацијау граду одвија се ревија неких од најбољих остварења седме уметности за децу из целог света, тако да је КИДС ФЕСТ једини догађај те врсте у Србији.

Овај фестивал постоји како би популарисао филмску уметност и квалитетну забаву за децу, као и да би образовао младу биоскопску публику и будуће филмске ауторе и ауторке.

Експедиција почиње у пустињским динама Намибије и путује преко целог афричког континента – пустиње Калахари, реке Окаванго, Викторијиних водопада, Серенгетија, све до планине Килиманџаро. Ускочите у џип којим ћете проћи непријанто близу слонова и гепарда.

Авантуристички документарац „Сафари у Африци 3Д“ упознаје публику са узбудљивим афричким континентом и његовим становницима. Редитељ Бен Стасен је мајстор са великим искуством у специјалним ефектима и 3Д техници.

Пре подне смо провели уживајући у флори и фауни Африке, пешчаним динама пустиње Калахари, Викторијиним водопадима, слоновима, блиском сусрету са лавовима и другим животињама афричког континента, а онда у пријатној вожњи у топлом аутобусу ГСПа вратили се у стварност и школским обавезама.

Захваљујемо се организатору КИДС ФЕСТа и ГСПу на доброј организацији и бесплатној вожњи као и приступачној цени улазнице (300 динара за 3Д пројекцију).

 

ФЕСТИВАЛ ЗДРАВЕ ХРАНЕ

У четвртак, 25.9.2013. године у нашој школи су ученици млађих разреда са својим учитељицама и родитељима организовали “Фестивал здраве хране” у период од 14-18 часова.

Сваки разред је имао свој штанд на коме су се нашли слатки плодови јесени (грожђе, крушке, јабуке, дуње,…) али И оно што су вредне руке наших мама И бака припремиле за зиму (пекмези, сокови, ајвар и друга зимница). Наравно нису изостали ни неки слаткиши које, нажалост, све ређе срећемо на нашим трпезама.

Ученици су могли да пробају шта им је воља јер је свега било у изобиљу.

Била је ово и прилика да више сазнамо о здравој исхрани од наше специјалне гошће, госпође Ранковић Анђелке, која је по занимању нутрициониста али И мајка нашег ђака првака. Она је одржала за сваки разред кратко предавање о здравој исхрани И групама намирница које чине правилну исхрану деце основношколског узраста.

На манифестацији су учествовали И ученици старије смене који су чланови еколошке секције И они који похађају изборну насаву Домаћинства. Они су имали своје штандове које су уредили са наставницама Весном Васић И Зорицом Аранђеловић.

Надамо се да су сви они који су посетили овај фестивал отишли задовољни И са неком новом идејом како да се хране још здравије у будућности.

Користимо прилику да се захвалимо свим родитељима, посебно мамама и бакама, што су подржали И помогли ову манифестацију И да их позовемо да се И убудуће одазову у што већем броју.

За оне који су пропустили ову манифестацију припремили смо фотографије које ће дочарати макар делић атмоспхере.

 

ИЗЛЕТ ПАЛИЋ

  1. септембра ученици наше школе су били на наградном излету у посети Палићу. 5. Јуна – светског дана заштите животне средине, учествовали смо у акцији сакупљања секундарних сировина (хартије) и освојили И награду. Организатор је општина Земун, а покровитељ ЕУ.

Реализатор акције у школи је проф. биологије Весна Васић,  у сарадњи са ученицима, родитељима и колективом школе.

Захваљујемо се свима на сарадњи, дружењу и одазиву.