Управљање и контрола коришћењем рачунарске технике интерфејса

11.12.2023. године  је одржан Огледни час „Управљање и контрола коришћењем рачунарске технике интерфејса“, час на коме су ученици 7/3 учили како да програмирају mBota. За програмирање су користили  блоковски програмски  језик mBlock, инспирисан Scratch-ом 2.0. mBot је едукативни сет намењен деци да кроз његову употребу уживају у пактичном искуству програмирања, електроноке и роботике. Повезивање робота са рачунаром врши се преко Bluetooth-a или USB кабла. Сасвим једноставан за монтажу mBot пружа бесконачне могућности за учење STEM-a (наука, технологија, инжењеринг, математика).

За уводни део часа била је задужена наставница Александра Дамјанац, која је објаснила хардвер робота, а другу половину часа, која се односила на програмирање mBota, водила је наставница Теодора Савић.  Ученици су се поделили  у групе, и  правили програме за покретање робота помоћу стрелица на даљинском управљачу, кретање робота по задатој путањи, прећење препреке, те паљење одговарајућих лед диода.

Час је одржан у корелацији предмета техника и технологија и информатика и рачунарство. Током активности код ученика су развијане следеће вештине: рад у групама, тимски рад,  критичко мишљење, осмишљавање једноставне стратегије за решавање проблема, идентификовање позитивних и негативних решења неког једноставнијег проблема приликом програмирања, отклањање грешака у самом коду програма,  сналажења у новом окружењу

Часу су присуствовали психолог Јелена Станић, наставница ТИТ Тијана Лалицки и библиотекарка школе Ингрид Граорац.