Завршени пројекти

ГИЗ-ов пројекат “Професионална оријентација на преласку у средњу школу”

Наша школа укључена је и у ГИЗ-ов пројекат “Професионална оријентација на преласку у средњу школу”, који се реализује у сарадњи са Министарством просвете и науке и Министарством омладине и спорта. Основни циљ овог пројекта је успостављање функционалног и одрживог програма професионалне оријентације за ученике који завршавају основну школу.

У школској 2012/13. години у овај пројекат укључено је 36 ученика осмог разреда а радионице воде: Марија Гавриловић- проф.географије, Александра Даниловић- проф.математике, Јелена Станић- психолог и Ана Ћирјанић -педагог школе.

Програм је конципиран тако да  активности у радионицама са ученицима омогућавају да они, примерено свом узрасту, изграде сазнања,развију умећа, способности и вредности као основу за самостално, компетентно, одговорно одлучивање о избору будуће школе и занимања, планирање каријере и укључивање у свет рада.

Национална служба запошљавања Републике Србије направила је „Водич за основце – водич за избор занимања“ који може сваком ученику послужити као смерница у прикупљању информација и изборуодређеног занимања али где можете попуњавањем интерактивних упитника тестирати своје способности и интересовања. О свему овоме сазнајте више на адреси vodiczaosnovce.nsz.gov.rs

Пројекат   „Школа без насиља“

Са задовољством вас обавештавамо да смо успешно прошли и завршили са процесом процене безбедности школског окружења и да смо тиме испунили све услове за добијање   плакете “Школа без насиља – ка сигурном и подстицајном окружењу за децу”.

Тим поводом ћемо се  по први пут придружити растућој Мрежи школа, формираној 2009. године, присуством на IV конференцији Мреже школа без насиља у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и УНИЦЕФ-а. Конференција ће окупити све школе које су до сада успешно реализовале програм „Школа без насиља – ка сигурном и подстицајном окружењу за децу“. Том приликом, биће уручене плакете директорима 24 школе, међу којима је и наша школа, које су са потребним успехом развиле све компоненте превенције насиља у школском окружењу.

Конференција ће се одржати 13. децембра у Београду у Центру Сава.

 

Програм „Школа без насиља“ покренут је 2005. године и тренутно га спроводи 187 основних и 9 средњих школа у Србији, од којих 73 основних школа у  Београду. Реализује се уз подршку УНИЦЕФ-а, Министарства просвете, Министарства здравља, Министарства рада и социјалне политике, Министарства омладине и спорта, Министарства унутрашњих послова, Завода за унапређење образовања и васпитања, Савета за права детета Владе Републике Србије и Градске управе града Београда – Секретаријата  за образовање.

Београд, 04. фебруар 2010. –  Данас је у Свечаној сали Скупштине општине Нови Београд додатних 15 београдских  школа приступило програму „Школа без насиља – ка сигурном и подстицајном окружењу за децу“ и тако постало део породице од 187 основних и 9 средњих школа у Србији које већ спроводе овај програм. Једна од њих је и наша школа.                                                                                               Ана Ивановић, национална амбасадорка УНИЦЕФ-а у Србији, придружила се свечаном потписивању споразума са школама да, као промотер програма „Школа без насиља“, још једном да своју подршку онима који су се већ ухватили у коштац са проблемом насиља над и међу школском децом, и да позове и све друге да се придруже.

Сусрет са Аном Ивановић

У петак 23.11.2012. одржан је сусрет ученика, родитеља и запослених у пет београдских школа, међу којима је била и наша школа,  које су укључене у програм “Школа без насиља” са Аном Ивановић. Тема сусрета била је значај доношења и спровођења школских правила која омогућавају спречавање насиља у школама. Сви заједно су одабрали следећа три правила:

Никога не треба вређати, исмевати и оговарати.

Поштујмо различитост сваког појединца.

Не мислимо само на себе већ и на друге, помози онима којима је помоћ потребна.

Више о томе сазнајте на блогу вршњачког тима www.vrsnjackitim.wordpress.com

Школа без насиља

Приручник за родитеље-Школа без насиља

 

Учествовали смо и у пројекту и ESFALP 4.

ESFALP 4 – „Европске школе за живот планете“, међународно школско такмичење WWF и ЕРСТЕ Фондације.

Школе из четири града у Србији (Панчево, Лазаревац, Батајница и Велика плана), учеснице пројекта из области очувања животне средине „Европске школе за живот планете”, имају прилику да на почетном сусрету школа у Аустрији представе своје идеје и пројекте које ће разрађивати наредних осам месеци, након чега ће победнички пројекти бити представљени у јуну 2012. године у Румунији.

Тимови из девет земаља, укључујући Бугарску, Мађарску, Румунију, Србију, Словачку, Словенију, Румунију и Украјину учествују на једнонедељној академији у Илмицу у Аустрији. Путем радионица и активности у природи, експерти WWF-а представљају ученицима и професорима теме које ће се обрађивати ове године: „Еколошки отисак – глобални ефекти потрошње”, „Дунав – Европска жила куцавица” и „Активни грађани – ангажовање и мотивисање других”. Пројекат „Европске школе за живот планете” се реализује у сарадњи са ЕРСТЕ Фондацијом.

„Већ четврту годину, пројекат повезује ученике и наставнике љубитеље природе из различитих земаља и култура. Са нестрпљењем чекамо да видимо које ће изузетне идеје бити остварене ове године“ каже Барбара Таушер, вођа програма за очување природе WWF-а у Аустрији.

Фокус академије којој присуствују и представници школа из Србије је на „активном грађанству“, а ученицима се пружа могућност да се активирају, изразе своје мишљење у јавности и да мотивишу друге да предузму акцију. Наставници подржавају ученике само као пројектни тренери, а идеје и реализација пројекта су искључиво препуштене креативности ученика. Током претходне три године из оваквих активности су настале активности као што су дани рециклирања који се спроводе у сарадњи са општинама, изложбе, позоришне представе и кампање ученици-уче-ученике.

Школе из Србије које учествују у овом пројекту су основна школа „Војислав Вока Савић“ из Лазаревца, основна школа „Мирослав Антић Мика“ из Панчева, основна школа „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице, и основна школа „Карађорђе“ из Велике плане. Нашу школу су овом приликом у Аустрији представљале професор математике Александра Даниловић и ученица осмог разреда Марија Милошевић.

Завршни догађај организован је у Moeciu de Sus у Румунији од  29. 5. – 3. 6. 2012. године, где су по један ученик и један професор из сваке школе презентовали (осталим представницима школа-учесница и стручном жириију) оно што су урадили и постигли у протеклих седам месеци. Представили су своје активности за очување природе, поделили своја сазнања и искуства а том приликом изабрана су четири најбоља пројекта по оцени мешународног жириија. Мађу лауреатима нашао се и пројекат тима ученика наше школе те ће пет ученика (Марија Милошевић 85, Ана Лубарда 84, Нада Јелић 62, Ања Деспинић 62 и Виктор Катић 8у пратњи наставнице Александре Даниловић) награду реализовати једнонедељним боравком у Националном парку у Јужним Карпатима у авантура – парку у Страји у Румунији од 17 – 22. септембра 2012. године.  Циљ и наградног путовања јесте изграђивање унакрсне мреже младих људи који се боре за очување природе.

Више информација о овом пројекту налази се на: schools.foralivingplanet.eu