Шешир – вазда модеран

У суботу и недељу, (30.11. и 1.12.2013.) смо заједно са ученицима, наставницима, родитељима и драгим гостима имали прилику да уживамо у временима давним и временима садашњим представљајући шешире.

Шешир, неизоставни одевни предмет и модни детаљ некад и сад.

Кроз историју шешира готово да можемо пратити историју човечанства. Као одевни предмет, још од времена неолита, служи за покривање главе, да је загреје, охлади и и заштити. а временом је добио и друге улоге – статусне, модне, религиозне,…

„Златно доба“ шешира почиње у 18. веку када се у њихову производњу уводе свила, тафт, сомот, крзно, перје, чипка, а у њиховом ношењу примат од мушкараца полако преузимају маштовитије жене. У прво време са скромним, а затим са све кићенијим и сложенијим „конструкцијама“ на глави појављивале су се богате племкиње које су прешле пут од чедних капица до „платформи“ на којима су ницале цветне баште, пловиле галије и башкарила се разноврсна флора и фауна, да би касније све припаднице „нежнијег пола“ покривале косу. Неке даме су заувек остале упамћене због шешира које су носиле на глави, чак и онда када у глави нису имале бог зна шта. Салони шешира по светским метрополама некада су биле ексклузивне адресе, а модискиње – престижна занимања. За господу је посебно важан 19. век када се појавио цилиндар који је уз фрак и штап постао симбол отмености. Тако беше некад. А данас? Масовна индустријска производња и све бржи темпо живота су почели да потискују шешире са улица на филмско платно и међу џет сет. Некада су били забрањени, затим обавезни део свакодневне гардеробе, прво их је поседовала привилегована мањина, па демократска већина, а данас су део гламура, у којем кад пожели, може да учествује свако од нас.

Могли сте да уживате и ви!

Ако сте пропустили прилику да све видите уживо остаје вам да погледате делић атмосфере која је владала током те две вечери.

1) Прича о шеширима

2) Ревија шешира