Активности шк. 2020/21.

ЗАВРШНИ ИСПИТ

ЛИСТЕ ЖЕЉА

Родитељу, односно другом законском заступнику

Поштована/поштовани,

с обзиром да смо добили доста питања и од школа и од родитеља, односно других законских заступника, која се односе на подношење листа опредељења на два начина, обавештавамо вас и о следећем:

 1. Листа опредељења могу да се поднесу електронским путем, преко Портала Моја средња школадо суботе, 03.07.2021. године до 23 часа и 59 минута.
 2. Листе опредељења могу да се поднесу непосредно у матичној основној школи у суботу и недељу, 03. и 04.07.2021. године од 8 до 15 часова.
 3. Уколико родитељ, односно други законски заступник, попуни листу опредељења и у електронском облику, путем Портала Моја средња школа и у папирном облику, непосредно у матичној основној школи, сматраће се да је важећа листа поднета у папирном облику.
 4. По истеку рока за подношење листа опредељења електронским путем, родитељи, односно други законски заступници, који су поднели листе опредељења електронским путем, треба да провере на Порталу Моја средња школа да ли су листу опредељења поднели како су желели, у складу са приоритетима у избору школе и профила и са бодовима ученика. У случају да примете грешку или се предомисле, имају могућност да у недељу, 04.07.2021. године поднесу листу опредељења у папирном облику у матичној основној школи, коју је матична основна школа у обавези да прихвати.
 5. Матична основна школа имаће могућност увида у чињеницу да ли је за ученика поднета листа опредељења у електронском облику, али школа неће имати увид у садржај листе.

 

УВИД У РАДОВЕ,  ПРИГОВОРИ

Драги осмаци, привремени резултати завршног испита објављују се на порталу Моја средња школа и у школи у недељу 27.06.2021. године од 10х.

Ученик или родитељ, односно други законски заступник, има право на увид у тест.

Увид може да оствари  електронским путем, помоћу корисничког имена и лозинке. Одштампано корисничко име и лозинка којом ученик приступа сајту на коме ће бити објављени резултати https://mojasrednjaskola.gov.rs налази се на идентификационом обрасцу – примерак за ученика који је ученик добио приликом предаје теста, по завршетку рада (омотница теста).

Такође, увид у тест омогућава и школска комисија која дежура у школи од 10.00 до 16.00 часова на дан објављивања привремених резултата.

Првостепена комисија не врши директно разматрање приговора у школи.

Уколико ученик сматра да постоје грешке у прегледању и бодовању његовог рада, родитељ или други законски заступник ученика, има право да уложи приговор првостепеној комисији.

Родитељ или други законски заступник ученика улаже приговор првостепеној комисији након увида у тест 27. јуна 2021. године електронским путем () или непосредно у школи од 10.00 до 16.00 часова.

Родитељ (законски заступник), другостепеној комисији може поднети приговор у уторак, 29.06.2021. године од 08:00 до 16:00 часова, преко портала МојаСредњаШкола или лично у школи.  Право приговора другостепеној комисији, стиче се за задатке за које се ученик жалио првостепеној комисији 27. јуна 2021. године.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Од понедељка 19. априла 2021. ученици старије смене се враћају у школске клупе, према распореду од почетка школске године.

За ученике од 5. до 8. разреда настава почиње у 13.30 часова и то прве недеље :

Група А –уторак и четвртак.

Група Б- понедељак, среда, петак

Ове групе мењају наставне дане када долазе у школу на недељном нивоу. Група која прве недеље долази у понедељак, среду и петак, следеће недеље долази у уторак и четвртак. Група која прве недеље долази у уторак и четвртак, следеће недеље долази у понедељак, среду и петак. Настава се свакодневно остварује са једном групом ученика, према редовном распореду часова. Часови трају 30 минута. Наставници просечно 1 сат дневно, након завршене наставе пружају додатну подршку ученицима који тога дана не иду у школу  путем гоогле учионице.

ВАЖНО!!!

У данима када не похађају наставу у школи, ученици су у обавези да прате РТС часове према следећем распореду:

Распоред наставе на РТС-у за основну школу

КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА И УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Обавештење за родитеље / друге законске заступнике ученика који уписују средњу школу

Портал Моја средња школа представља платформу која Вам омогућава да извршите електронске услуге у вези са пријемним испитом, завршним испитом и уписом у први разред средње школе за школску 2021/2022. годину, за школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, са изузетком музичких, балетских и специјалних школа.

На порталу Моја средња школа: https://mojasrednjaskola.gov.rs можете проверити све евидентиране податке за конкретног ученика, али и пронаћи све статистичке податке о основним и средњим школама, као и друге информације које могу помоћи у правилном одабиру будуће школе. Сходно Календару уписних активности, на дневном нивоу можете пратити главне актуелности.

Да бисте користили електронске услуге, потребно је да будете ауторизован корисник. Ауторизовани корисник може бити искључиво родитељ или други законски заступник који има одговарајућа права приступа до података о конкретном ученику, путем налога на Порталу Мој есДневник. Односно, уколико имате налог на порталу Мој есДневник или имате налог на Националном порталу за електронску идентификацију еИД.гов.рс, којим приступате порталу Мој есДневник, омогућене су следеће електронске услуге:

 1. подношење електронске пријаве за полагање пријемних испита
 2. подношење приговора на резултате завршног испита
 3. подношење електронске листе жеља
 4. подношење електронске пријаве за упис у средњу школу

Налог на есДневнику можете добити од разредног старешине у основној школи, а налог на државном порталу за електронску идентификацију можете сами креирати регистровањем на еИД.гов.рс.

Позивамо вас да, у складу са текућом епидемиолошком ситуацијом, а, пре свега, због здравља и безбедности, користите расположиве електронске услуге у вези са процедурама за упис у средњу школу. Свакако, све захтеве ћете моћи и на стари начин да поднесете, непосредно у школи.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Онлине настава за ученике старија смене , од четвртка 1. априла 2021. године, почиње у 8.00 о одвија се по следећем распореду:

ОБАВЕШТЕЊЕ

Понедељак 15. и уторак 16. фебруар су нерадни дани, јер се празнује Сретење – Дан државности Србије.

КАТЕГОРИЈЕ УЧЕНИКА КОЈИ ИМАЈУ ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Друго полугодиште почиње у понедељак 18. јануара 2021. године. Настава ће бити реализована према упутству Министарства просвете, а на основу кога је донета одлука стручних органа наше школе, као на почетку првог полугодишта.

За ученике од 1. до 4. разреда настава почиње у 8.00 часова за гупу А, а у 10.45 часова за групу Б.

Настава се организује тако да ученици долазе у школу сваког дана . Одељење се дели на две једнаке групе. Обе групе раде у истом саставу сваког дана – група А и група Б. Почетак наставе за групу мења се на недељном нивоу. Једне недеља група А ради као прва, а друге недеље као друга. Часови трају 30 минута.

За ученике од 5. до 8. разреда настава почиње у 13.30 часова и то прве недеље :

Група А – понедељак, среда, петак

Група Б- уторак и четвртак.

Ове групе мењају наставне дане када долазе у школу на недељном нивоу. Група која прве недеље долази у понедељак, среду и петак, следеће недеље долази у уторак и четвртак. Група која прве недеље долази у уторак и четвртак, следеће недеље долази у понедељак, среду и петак. Настава се свакодневно остварује са једном групом ученика, према редовном распореду часова. Часови трају 30 минута. Наставници просечно 1сат дневно, након завршене наставе пружају додатну подршку ученицима који тога дана не иду у школу  путем гоогле учионице.

ВАЖНО!!!

У данима када не похађају наставу у школи, ученици су у обавези да прате РТС часове према следећем распореду:

Распоред наставе на РТС-у за основну школу

Свим ученицима и наставницима желимо добро здравље и успешан почетак другог полугодишта!

ДИГИТАЛНИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

КЛИКНИ НА НАУКУ

Овогодишњи Фестивал науке из безбедносних разлога, али и због праћења епидемиолошких мера, организује се у виду  онлине платформе фестивала.

Крените са нама на још једно онлине путовање кроз узбудљиви свет науке.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОД 5. ДО 8. РАЗРЕДА

Настава ће бити реализована преме упутству Министарства просвете а на основу ког је донета одлука стручних већа наше школе.

После јесењег распуста који траје од 11.11.-15.11.2020. године , настава за ученике од 5. до 8. разреда почиње у понедељак 16.11.2020. године у 13.30 часова, почетак наставе се помера за пола сата.

Настава се организује тако да ученици једне групе долазе у школу сваког другог дана и то:

Група А – уторак и четвртак

Група Б – понедељак, среда, петак

Ове групе мењају наставне дане када долазе у школу на недељном нивоу. Група која прве недеље долази у понедељак, среду и петак, следеће недеље долази у уторак и четвртак. Група која прве недеље долази у уторак и четвртак, следеће недеље долази у понедељак, среду и петак. Настава се свакодневно остварује са једном групом ученика, према редовном распореду часова. Часови трају 30 минута. Наставници просечно 1 сат дневно, након завршене наставе пружају додатну подршку ученицима који тога дана не иду у школу  путем гоогле учионице.

Додатна подршка школама у превенцији ширења епидемије

Обавештавамо Вас да је у сарадњи Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Светске здравствене организације и УНИЦЕФ-а, припремљен видео материјал (филм) намењен ученицима основних и средњих школа са кључним препорукама за безбедан боравак у школи. Филм можете преузети на линку: https://we.tl/t-P7WJ8BGFHj

Препоруке за превенцију ЦОВИД-а у школској средини

Правилно прање руку

Контакти института, завода за јавно здравље

ЕРАЗМУС+ ДАНИ у „Митраљети“

Од 12. до 16. октобра 2020. године обележавамо их по први пут у нашој школи на различите начине :

– Изложба предлога наших ученика за лого пројекта „Т.А.Л.Е.С“ (панои испред трпезарије)

– Изложба постера (са QР кодовима) земаља партнера у два пројекта („Т.А.Л.Е.С.“ и „ЦОДЕ:СТЕАМ“) у којима смо један од партнера.

У петак, 16. 10. 2020. од 10 до 13 часова биће организоване активности :

– Алгоритам у покрету и музици „Дуње ранке“ (играју ученици И2 и ИИ4  у холу школе)

– Цодy Робy (друштвена игра коју ће презентовати ученици И2, ИИ4 и ИВ3 у холу школе/напољу).

– Полигон – за кретање по задатим правилима (у школском дворишту).

– Информатичка секција презентује шта све можеш са М-БИТом да направиш (семафор, полицијска сирена, мерење температуре, …).

– „Данце Партy“ ће креирати ученици старијих разреда помоћу алата цоде.орг

– Гласање за лого пројекта (72 ученика наше школе ће учествовати у онлајн гласању за званични лого „Т.А.Л.Е.С.” пројекта).

Најбољи предлог сваке од 6 школа које учествују у пројекту  можете видети на хттп://пароуден.ситес.сцх.гр/талес/вотинг.пхп

Скенирај QР код уз помоћ Вибер апликације и који те води на интернет страницу где се можеш пријавити и гласати.

– Поwер Поинт презентације земаља које учествују у овим пројектима (Бугарска, Грчка, Литванија, Румунија, Турска, Италија, Шпанија, Шведска и Србија).

Добро дошли!

еТwиннинг & ЕРАСМУС+ тим школе

 

Недеља програмирања у „Митри“

(CODE WEEK 2020)

Како програмирање помаже ученицима?

Основна писменост у дигиталном добу мора да укључује разумевање програмирања и развој кључних компетенција у вези са рачунарским размишљањем, као што су решавање проблема, сарадња и аналитичке вештине.

Учење програмирања може да оснажи ученике да боље разумеју свет око себе и имају веће шансе да буду успешни у свом личном и професионалном животу

Ове године у нашој школи обележићемо Недељу програмирања и нудимо ученицима могућност да направе своје прве кораке кроз игру и забаву.

У оквиру ЕРАСМУС+ пројекта “Цреатинг Оф Дигитал Енвиронмент : Стоп Традитионал Едуцатион Аппроацх Мултидисциплинарy“ (ЦОДЕ:СТЕАМ) ученици И2, ИИ4, ИВ3 и њихови старији другари ће вам представити и показати игру Цодy Робy, а ви се можете окушати у креирању веселе журке помоћу цоде.орг/данце.

Чланови информатичке секције ће програмирати микробитове, а заинтересовани ученици млађе и старије смене ће долазити да виде шта њихови другари раде. Биће направљен семафор, трепћуће светло на пружном прелазу, полицијска сирена, мерење температуре… На овај начин желимо да популаризујемо програмирање и да ученици виде практичну примену програмирања.

Када?

Петак, 16. октобра 2020. године   од 10 до 13 часова

Где?

Школско двориште / хол школе

Поштујући мере заштите себе и других.

https://codeweek.eu/view/312288/lets-code-and-play

еТwиннинг и „Митраљета“

Европска комисија је 28. септембра 2020. године објавила филм о пројектима који су у протеклих седам година награђени Европском језичком ознаком – Еуропеан Лангуаге ЛабелВидео је емитован у оквиру онлајн конференције Едуцатион бегинс wитх лангуаге. Ивана Пушица, наставница енглеског језика са пројектом „Дисцоверинг сциенце” је представљала Србију (и нашу школу).

„Дисцоверинг  елецтрицитy – Никола Тесла” и “Дисцоверинг Мецханицс: Лоуис Ренаулт” су пројекти који су повезали две школе, две земље и који су утицали на најмање стотину живота тинејџера из обе школе и чланове њихових породица. Основна школа „Светислав Голубовић Митраљета“ из Србије и Цоллеге Јеан Реноир из Француске, нашле су свој пут у откривању знања и успеле у томе. „Дисцоверинг сциенце” је целокупан рад наших школа у трајању од две године. Током рада на пројектима, циљ је био да се код ученика развије комуникација на страном језику, математичке, научне и технолошке компетенције, способност да се ефективно управља својим знањем и учењем, унапреде друштвене и грађанске компетенције као и културолошка освешћеност, способност да се схвати значај креативних идеја, искустава и емоција које су свуда око нас. еТwиннинг пројекти су нас спојили, енглески језик и наука боље упознали, а жеља за новим знањем, која се у међувремену родила, нас је трајно повезала и створила многа пријатељства. Формално, неформално и информално учење допринело је да ученици боље упознају културно-историјско и индустријско-технолошко наслеђе ове две земље и да се упознају са ликом и делом Николе Тесле и Лоуис Ренаулт.

Филм о награђеним пројектима можете видети на линку:

Уколико желите да се боље упознате са овим пројектима погледајте на линковима :

„Discovering  electricity – Nikola Tesla”: https://twinspace.etwinning.net/42744/pages/page/299126

“Discovering Mechanics: Louis Renault”: https://twinspace.etwinning.net/71875/pages/page/604496

 

Националне ознаке квалитета за еТwиннинг пројекте

Почетак нове школске 2020/21. године обележиле су и вести о додељеним националним ознакама квалитета (Натионал Qуалитy Лабел, НQЛ)  које су добиле 3 наставице наше школе и њихови ученици за еТwиннинг пројекте које су реализовали током прошле школске године. Тако да су ове године у нашу школу стигле 4 нове ознаке квалитета.

Националне ознаке квалитета добијене су за еТwиннинг пројекте :

„Е.Ф.Е.С. (Ецо-Фриендлy Ецо-Сцхоолс)”, Валериа Вујовић

„Еуропол”, Ивана Пушица

„Еуропол”, Александра Даниловић

„Математика кроз стрип и карикатуру”, Александра Даниловић

 

Национални тим за подршку (НСС) врши евалуацију пријављених пројеката и додељује Националне ознаке квалитета у складу са следећим критеријумима:

 1. Унапређење извођења наставе
 2. Повезаност са школским планом и програмом
 3. Комуникација и размена између партнерских школа
 4. Степен сарадње између партнерских школских установа
 5. Употреба ИКТ технологије
 6. Резултати, учинак и документовање пројекта

ВАЖНО!!!

У данима када не похађају наставу у школи, ученици су у обавези да прате РТС часове према следећем распореду:

Распоред наставе на РТС-у за основну школу

 

ОБАВЕШТЕЊЕ( ученици од 1. до 4. разреда)

Нова школска година 2020/21. за ученике почиње 1. септембра 2020.године у /уторак/.

Настава ће бити реализована према упутству Министарства просвете а на основу кога је донета одлука стручних органа наше школе.

Настава се организује тако да ученици долазе у школу сваког дана . Одељење се дели на две једнаке групе. Обе групе раде у истом саставу сваког дана – група А и група Б. Почетак наставе за групу мења се на недељном нивоу. Једне недеља група А ради као прва, а друге недеље као друга. Часови трају 30 минута.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ( ученици од 5. до 8. разреда)

Нова школска година 2020/21. за ученике почиње 1. септембра 2020.године у /уторак/.

Настава ће бити реализована према упутству Министарства просвете а на основу кога је донета одлука стручних органа наше школе.

Настава почиње у 14,00 часова.

Настава се организује тако да ученици једне групе долазе у школу сваког другог дана и то:

Група А – понедељак, среда, петак

Група Б- уторак и четвртак.

Ове групе мењају наставне дане када долазе у школу на недељном нивоу. Група која прве недеље долази у понедељак, среду и петак, следеће недеље долази у уторак и четвртак. Група која прве недеље долази у уторак и четвртак, следеће недеље долази у понедељак, среду и петак. Настава се свакодневно остварује са једном групом ученика, према редовном распореду часова. Часови трају 30 минута. Наставници просечно 1сат дневно, након завршене наставе пружају додатну подршку ученицима који тога дана не иду у школу  путем гоогле учионице.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ПЕТОГ РАЗРЕДА

Пријем ученика 5. разреда је 31.08.2020. – понедељак.

Група А  од 9,00 часова

Група Б од 11,00 часова

Учитељи ће обавестити ученике у којој су групи.

Тога дана сви ученици ће се упознати са одељењским старешином и свим предметним наставницима који ће им предавати. Потребно је да понесу једну свеску и оловку како би записали важне информације.

Срећну и успешну нову школску годину желимо Вам!

Директор школе

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ПРВОГ РАЗРЕДА

Пријем ученика 1. разреда је 31.08.2020. – понедељак.

Група А  од 17,00 часова

Група Б од 18,30 часова

Распоред ко је у којој групи биће истакнут у холу школе у петак 28.08.2020.

Тога дана сви ученици ће се упознати са својим учитељицама, а родитељи ће добити све важне информације.

Срећан полазак у школу  Вам желимо!

Директор школе