Активности у шк 2016/17.


СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШК. 2017/18. ГОД.

ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Свечани пријем ученика првог разреда је у среду, 30. августа 2017. год. у 18 часова.

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

 

ОВО ЈЕ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА РОДИТЕЉЕ НАШИХ УЧЕНИКА ДА

ПОПУНЕ ОНЛАЈН УПИТНИК О САРАДЊИ СА ШКОЛОМ

КАКО БИ МОГЛИ ДА „ЧУЈЕМО“ ВАШЕ МИШЉЕЊЕ.

 

На основу Закона о основном образовању и васпитању (Сл.гласник РС 55/2013) чл. 48, школа је дужна да организује анкетирање родитеља на крају сваког полугодишта ради снимања задовољства родитеља програмом сарадње школе са породицом и сугестија за наредно полугодиште.

Упитник можете попунити у периоду од

 1. јуна до 30. августа 2017. године.

 

ОНЛИНЕ УПИТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ

 

 

БОДОВИ ЗА УПИС У СРЕДЊЕ  ШКОЛЕ

 

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ НА ЗАВРШНОМ ИСПИТУ ШК. 2016/17.

 

ГДЕ, КАДА И КО МОЖЕ ПОДНЕТИ ПРИГОВОР

ОКРУЖНОЈ КОМИСИЈИ НА РЕЗУЛТАТЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА

Окружна комисија за Земун је у  ОШ “Светозар Милетић”, Немањина 25, Земун.

У уторак, 20.06.2017. године  од 8,00 до 16,00 заседа Окружна комисија за жалбе и приговоре.

На окружну комисију школа доставља све тестове на које је уложен приговор школској комисији, без обзира да ли је позитивно или негативно решен, јер родитељ има право приговора другостепеној комисији уколико се жалио првостепеној комисији.

Уколико ученик није задовољан одговором школске комисије за приговоре, родитељ, односно старатељ, има право да поднесе приговор окружној комисији у уторак, 20.6.2017. на основу Календара уписних активности.

Окружна комисија даје писани одговор родитељу или старатељу (Образац 12а).

КАЛЕНДАР ПРЕДУПИСНИХ АКТИВНОСТИ ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ 2017.

Више информација у предуписним активностима, рачунању поена, попуњавању листа жеља, тестовима ранијих година можете пронаћи на УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ

Пројекат „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“

Пројекат „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“    Током школске 2016/17. године ученици ВИИ1 са одељењским старешином Мирјаном Новаковић били су укључени у пројекат „Креативни рад   са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“ који је реализован у сарадњи са Центром за промоцију здравља Градског завода за јавно здравље Београд,   Министарством здравља и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.     Стручну помоћ приликом реализације пројекта пружиле су нам др Анђелка Брковић и Владана Ђурић,виша медицинска сестра Градског завода за јавно здравље Београд, Центар   за промоцију здравља. Током рада на пројекту ученици су кроз радионичарски рад више сазнали о различитим психоактивним супстанцама. Својим вршњацима   своја сазнања  пренели су кроз јавну презентацију организовану у холу школе у понедељак, 12. 6. 2017. године. Овом приликом и   остале седмаке упознали су са врстама психоактивних супстанци и кроз форум театар приказали најчешће облике зависности међу     тинејџерима.

НАЈБОЉИ УЧЕНИЦИ „МИТРАЉЕТЕ“ НА ИЗЛЕТУ НА АВАЛИ

 

 1. јуна 2017. година готово 10% наших ученика кренуло је пут Авале и Авалског торња. Није то био излет ниједног разреда   посебно, већ излет и малих и великих. Оно што им је заједничко јесте да су то ученици који су током ове школске године освојили неко   од прва три места на различитим нивоима такимчењима из језика, науке и спорта. За најбоље, како и доликује, организован је одлазак   на Авалски торањ (висине 205м) одакле се тог ведрог дана пружао предиван погледа на пола Шумадије. Уживали смо у свежем   ваздуху, лаганој шетњи до споменика Незнаном јунаку и уживању у благодетима овог зеленог излетишта надомак града.
 2. јун – Светски   дан заштите животне средине

обележење у свету и Србији под слоганом“Ја сам са природом“уз низ активности.  Тема овогодишњег Светског дана заштите животне средине је „Повезивање људи са природом“.

Чешто заборављамо да као грађани имамо право на здраву животну средину, а ситуација у вези са заштитом животне средине у Србији је забрињавајућа јер све висе има пестициде који загађују и трују.

Грађанска свест о заштити природе проради тек када се деси неки инцидент у животној средини. Зато су наши ЧУВАРИ ПРИРОДЕ, ученици млађе смене,узели материал и алат у руке и заједно са родитељима, учитељицама, директором, домаром, а уз помоћ “ецо таке” удружењана правили кућице за птице .Птице су добродошле у крошње дрвећа у нашемш колском дворишту, а њихов цвркут с нестрпљењем очекујемо!

ВАЊА ГРБИЋ У „МИТРАЉЕТИ“

Владимир Грбић, један од најбољих српских одбојкаша свих времена. Члан је одбојкашке Куће славних посетио је нашу школу у петак, 2. јуна 2017. године и том приликом одржао показни час о важности рада доњих екстремитета (ногу) за одбојку.
Укупно је у дресу репрезентације освојио 14 медаља и проглашен за најбољег играча Европе 2000. године. Највећи успех постигао је на Олимпијским играма у Сиднеју 2000, када је освојио златну медаљу. Године 2001. био је члан репрезентације која је освојила титулу шампиона Европе.

МАЈ, МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ

„КАКО ЈЕ МАТЕМАТИКА ”КРИВА” ЗА БОЈУ ВАШИХ ОЧИЈУ?“
је назив радионице у којој је учествовало 25 ученика наше школе у оквиру ове традиционалне манифестације током маја месеца. Ученици су имали прилику током боравка у Научном клубу да се ближе упознају са вероватноћом и њеним законитостима, да се баве комбинаториком и виде примену математике у генетици. На радионици су заједнички сарађивали ученици од 5. до 7. разреда

ЈАПАН, РУСИЈА И РУМУНИЈА

Среда, 31.5.2017. – Данас смо имали прилику да се дружимо са три студенткиње, Мегуми (Јапан), Ања (Русија) и Аурора (Румунија) које већ неколико месеци бораве у нашој земљи у оквиру својих студија. Од њих смо сазнали о животу у ове три земље, начину школовања, њиховим утисцима о нашој земљи, граду и људима које су имале прилику да упознају током боравка у нашем граду. Било је забавно научити неколико нових речи на јапанском, руском и румунском, слушати музику далеког Јапана, о хладним зимама у Сибиру и лепотама Румуније или зашто је Аурора нпр. одабрала да студира баш српски језик…
За ово лепо „путовање“ посебно се захваљујемо госпођи Олги Брдар, педагогу ОШ“Соња Маринковић“ у Земуну.

 

Народна библиотека Србије

Група ученика у пратњи наставнице историје Љиљане Комазец и библиотекарке Ингрид Граорац посетила је Народну библиотеку Србије и упознала се са радом библиотеке, могућностима које пружа својим корисницима и процесом конзервације књига. Након обиласка библиотеке обишли су и Храм Светог Саве који се налази у непосредној близини Народне библиотеке Србије.

 

УЧЕНИЦИ „МИТРАЉЕТЕ“ У СРПСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАУКА И УМЕТНОСТИ (САНУ)

У среду, 24. маја 201. године двадесети дваученика 7. и 8. разреда у пратњи наставнице Александре Даниловић посетило је Српску академију наука и уметности (САНУ) у оквиру пројекта „Дан отворених врата“ који спроводи САНУ.
Прво смо обишли Велику галерију у којој је у току археолошка изложба „ГРАДИНА НА ЈЕЛИЦИ РАНОВИЗАНТИЈСКИ УТВРЂЕНИ ЦЕНТАР У ИЛИРИКУ“ кроз коју нас је провео археолог, затим смо се упознали са историјатом САНУ, њеним чланством и председницима, архитектуром, као и неким од скулптура из уметничке збирке.
На предлог Јована Стерије Поповића, Анастасија Николића и Димитрија Исаиловића, Уставом од 7. 11. 1841. године основано је Друштво србске словесности (ДСС), од 1864. године Српско учено друштво (СУД), од 1886. Српска краљевска академија (СКА), претеча данашње Српске академије наука и уметности (САНУ).Органи Академије јесу: Скупштина, Председништво, Извршни одбор и председник Академије.

хттпс://www.сану.ац.рс/Библиотека/Историјат.аспx

Пут нас је даље водио до свечане сале украшене са три велика витража који симболизују наш народ. У свечаној сали погледали смо филм о Бранку Ћопићу, писцу и једном од академика чији смо легат потом обишли. Обишли смо и легат нашег познатог научника и академика Милутина Миланковића. Снажан утисак на нас је оставила библиотека Марка Ристића, песника који је био вођа српског надреализма.
На крају наше посете обишли смо и малу галерију науке и технике и погледали изложбу „АРТ+СЦИЕНЦЕ“.
Данас су били гости, а једног дана можда баш неко/и од ових 22 младих људи, наших ученика, буде члан САНУ попут Јосифа Панчића, Јована Цвијића, Михајла Пупина, Николе Тесле, Милутина Миланковића, Бранка Ћопића, Јована Дучића или Милана Ракића.

 

Музички фестивал ,,Замишљам лепши и срећнији свет“

 1. маја 2017. у нашој школи одржан је музички фестивал ,,Замишљам лепши и срећниј исвет“ и дружење ученика три батајничке основне школе. Био је то још један повод да се нађемо у заједничкој активности са нашим другарима из ОШ“Бранко Радичевић и ОШ“Бошко Палковљевић Пинки“. Свака школа је учествовала са по 6 музичких нумера и то по три у свакој категорији: млађој (И-ИВ разреда) и старијој (В-ВИИИ разреда). Стотинак учесника испунило је хол наше школе ишчекујући почетак омиљеног фестивала. Ношени на крилима музике, маште, другарстве и снова о лепшем, бољем и срећнијем свету уживали смо ни не приметивши време које је пролетело у пријатној атмосфери.
  Музика је одувек повезивала људе, што је и овога пута потврђено. Заједно су певали, играли и веселили се и мали и велики ђаци из све три школе. А и публика, у којој су били бројни родитељи као подршкашколарцима, није штедела дланове ни меморију својих телефона.
  Специјаним дипломама и чоколадом награђено је 8 композиција и мнооого извођача из све три школе.
  Оваква дружења остају трајно у сећању не само учесника већ и свих нас који смо уживали слушајући их. Позивамо све да нам се и у наредном периоду придруже у што већем броју јер „кад моје срце чује музику на струју, тад моје срце бије у ритму мелодије… у ла, ла, ла“

 

ДЕЧЈИ КОНГРЕС „ЈА САМ ДЕТЕ НА ВРХУ ПЛАНЕТЕ“

Завод за унапређивање образовања и васпитања и Центар за културу и образовање Раковица организовали су Трећи дечји конгрес под називом „Ја сам дете на врху планете“ 18. и 19. маја 2017. године.
Ове године теме су биле различите за млађи и старији основношколски узраст.
Тема Трећег дечјег конгреса, за млађи школски узраст била је „ЈУНАК ИЗ ЦРТАНОГ ФИЛМА У МОЈОЈ ШКОЛИ“, а за старији школски узраст „ШКОЛА О КАКВОЈ МАШТАМ“.
Нашу школу представљале су ученице В1: Невена Жижовић, Касија Ровић, Тамара Каназир, Татјана Драгић и Жељана Ракић.
Невена Жижовић је своју школу из маште представила помоћу ПоwерПоинт презентације док су све ученице заједно осмислиле драмски приказ на задату тему.
На самом Дечјем конгресу стручна комисија је бирала Првог међу победницима / Победник победника/. Најбољи рад ученика млађег школског узраста и најбољи рад ученика старијег школског узраста добили су поред сертфиката, дипломе и златник „Мотив плус“ .
Приликом представљања радова на Дечјем конгресу стручна комисија је о победнику одлучивати на основу следећих критеријума:
– Поштовање задате теме;
– Поштовање трајања – до 5 минута ;
– Занимљивост обрађене теме;
– Оригиналност представљања рада.


Финале такмичења Програмер јуниор

Финале информатичког такмичења Програмер јуниор 2017. у организацији Рачунарске гимназије , Рачунарског факултета и ДМС одржано је у суботу        13. маја 2017. године, у просторијама Рачунарске гимназије. Тимови финалиста имали су два сата да направе презентацију на тему „Доба информатике“, користећи ПоwерПоинт.

Учествовало је 11 тимова из целе Србије.  Сви учесници су добили флеш меморије од 32ГБ и прикладне књиге.

Награђени тимови су:

1. награда (Таблет x2) Сандра Драгић и Анка Исаки – ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“, Батајница

2. награда (Екстерни хард диск x2) Ана Шапоњић и Александар Јовановић – ОШ „Радоје Домановић“, Београд

3. награда (Тастатура,миш,слушалице x2) Сандра Којадиновић и Татјана Мартиновић – ОШ „Војислав Вока Савић“, Лазаревац

Ментор нашег тима је наставница Теодора Савић. Сви ментори су од Рачунарске гимназије и Друштва математичара Србије добили ваучер за похађање  семинара  „WордПресс“.


Честитамо  нашем тиму на освојеном првом месту!

 

е-МАГАЗИН

Бесплатна онлине припрема за завршни испит

 

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА 2017.

ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ У ШК. 2016/17. ГОДИНИ

Пробни завршни испит одржан је у петак, 7. 4. 2017. и суботу, 8. 4. 2017. у свим основним школама у Србији. Део атмосфере пробног испита за ученике 8. разреда наше школе можете погледати у галерији.

 

Окружно такмичење у шаху

У основној школи “Ђуро Стругар“ на Новом Београду, 18. марта, одржало се Београдско (окружно) школско такмичњње у шаху. Наша школа имала је 10 такмичара који су изборили пласман на општинском такмичењу и била је међу најзаступљенијим школам, где је из свих Београдских општина било преко 400 младих шахиста. Запажене резултате су оствариле сестре Раденковић, Мила је била пета међу девојчицама из трећих разреда а такође и Мина је заузеле пето место у узрасту девојчицама седмих разреда. Илија Вуковић је био други у конкуренцији дечака из осмих разреда.
На републичком такмичењу ове године учествују само ученици од петог до осмог разреда, тако да ће нас на републичком такмичењу 13. маја, у основној школи “Драган Лукић“ на Бежанијској Коси, представљати Мина Раденковић и Илија Вуковић.

 

„ВИКЕНД ТУРНИР У ШАХУ“

У суботу, 1. 4. 2017. у нашој школи одржан је 19. „ВИКЕНД ТУРНИР У ШАХУ“ на коме је учествовало 112 шахиста из целе Србије. Лепо време, дружење и шаховске главоломке биле су повод да се опет састану најбољи, млади шахисти. Победницима ЧЕСТИТАМО, а свима желимо још много успеха и добрих партија шаха у будућности.

 

Концерт „Путовања миша Мије“ у Београдској филхармонији

 

Концертна сезона Београдске филхармоније намењена млађим школарцима почела је почетком марта, а у четвртак, 30.3.2017. публика су били и ученици наше школе. Њих педесетак могло је да слуша и гледа причу о „Путовањима миша Мије“.

Према стиховима Лазе Лазића, глумица Милена Моравчевић је дочарала авантуре миша Мије у различитим европским земљама, чије су особености приказали филхармоничари кроз најпознатије примере из музичке литературе, заједно са младим диригентом Раданом Јовановићем.Ученици наше школе су заједно са Мијом „обилазили“ Шпанију, Велику Британију, Италију, Француску, Немачку и Србију и имали прилику да на забаван начин запамте најпопуларније мелодије из Бизеове „Кармен“, Бетовенових симфонија, Росинијевог „Севљиског берберина“, Вердијевог „Риголета“, али и Коњовићеве „Велике чочечке игре“ и Христићеве „Грлице“.Како би им путопис Миша Мије био што живописније дочарано, уметница Јелена Косовац Савић је припремила пригодне илустрације.На ово занимљиво музичко путовање наше школарце водиле су Влатка Костић, наставница музичке културе, Ингрид Граорац, библиотекарка и Јелена Станић, психолог школе.За све оне који нису били остају као утеха фотографије које су том приликом направили и нада да ће бити још занимљивих концерата јер сви кажу да су уживали на овом музичком путовању Европом.

Г А Л Е РИ Ј А

Лена Ковачевић и е Тwиннинг теам

„Превенција болести зависности“

 

У понедељак, 20. марта 2017. године одржано је предавање „Превенција болести зависности“ за ученике 7. и 8. разреда у организацији Црвеног крста Србије.

Предавање је одржао професор Саша Миленовић.

ГАЛЕРИЈА

 

Мислиша 2017.“

У четвртак, 9. марта 2017. године одржано је математичко такмичење „Мислиша“, које организује МД“Архимедес“, на коме су учествовали ученици од 2. до 8. разреда. У нашој школи на ово такмичење изашло је укупно 211 ученика који су наредних 90 минута (ученици другога разреда 75 минута) решавали занимљиве математичке „главоломке“. Задаци су писани за сваки разред посебно. Неки тврде да је било тешко, а неки да је било баш лако. Мото такмичења је остао исти „Математика за све“. Како год било остаје нам да чекамо резултате који ће бити познати до половине априла и надамо се да ће се у великом Републичком финалу опет наћи неко од наших ученика.

Математичко такмичење „Мислиша“ ове године организује Математичко друштво „АРХИМЕДЕС“ по 12 пут. Из године у годину број такмичара се повећава, па је рецимо прошле школске године учествовало чак 50560 ученика из целе Србије на основном нивоу и то од 2. Разреда основне школе па све до 4. разреда средњешколе. Ове године Републичко финале је планирано 23. априла 2017. године.

Александра Даниловић

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ 04.03.2017.

У суботу 04.03.2017. у нашој школи је одржано Општинско такмичењеиз информатике и рачунарства. На такмичењу су учествовала 123 ученика из 15 земунских школа.

Ученици наше школе су на Општинском такмичењу из информатике су постигли завидне резултате.

Мултимедијалне презентације

1 место

– Јана Ресановић 5-5

– Бошко Милошевић 6-1

2 место

– Маша Матковић 8-4

 

Филм

1 место

– Милица Поповић 6-2

– .Анка Исаки 8-3

2 место

– Немања Станојевић 5-5

 

Програмирање

1 место

– Михајло Благојевић 8-1

2 место

– Никола Кокотовић 7-1

Ментор : Теодора Савић.

 

МЛАДИ ШАХИСТИ „МИТРАЉЕТЕ“

У суботу, 4.3.2017. год. је одиграно “Појединачно школско првенство општине Земун у шаху – 2017“. ОШ “С. Г.Митраљета” је освојила 10 медаља и пласмана на градско такмичење.

Награде су освојили аследећи ученици:

Милан Вељовић

Ивана Гавран

Мила  Раденковић

Милош Вељовић

Невена Жижовић

Маја Младеновић

Мина Раденковић

Теодора Гарвановић

Мирослава Рељић

Илија Вуковић

Г А Л Е Р И Ј А

 

Изложба „Лице за креативце“ у Општини Земун

 

У понедељак, 27.2.2017. годинеу подне у фоаеју Општине Земун отворена је изложба радова, ученика наше школе, под називом „Лице за креативце“ . На отварању изложбе у кратком уметничком програму наступиле су: Лана Вученовић, која је отпевала песму „Потражи ме“, Анђела Матијевић говорила је стихове песме „Чаробни свитац“,  Добрице Ерића док су песму „Јаре моје“ у дуету отпевале Анђелина Ђурић и Теодора, ученице ИВ4.

Уколико вас пут нанесе случајно или намерно ових дана у Општину Земун немојте пропустити прилику да погледате ову изложбу.

ЛИЦЕ ЗА КРЕАТИВЦЕ

 

 

АЛБУМ СЕЋАЊА

У препуном холу наше школе, 23. фебруара 2017. године уприличена је свечаност „Немојте нас заборавити“  поводом отварањ изложбе „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ коју смо организовали у сарадњи са Савезом потомака ратника Србије 1912 – 1920. године.

Свечаност је отворио хор песмом „Тамо далеко“ , која се сматра химном ратника без земље.

Тамо далеко, далеко од мора,

Тамо је село моје, тамо је Србија.

Тамо далеко, где цвета лимун жут,

Тамо је српској војсци једини био пут.

Тамо далеко где цвета бели крин,

Тамо су животе дали заједно отац и син.

Тамо где тиха путује Морава,

Тамо ми икона оста, и моја крсна слава.

Тамо где Тимок, поздравља Вељков град,

Тамо ми спалише цркву, у којој венчах се млад.

Без отаџбине далеке, на Крфу живех ја,

али сам поносно клицо, живела Србија!

 

У Сарајеву 1914. Године, преко Арцибалда Рајса и страдања Срба у Мачви па све до мапе Европе где се све налазе гробља српских ратника из Првог светског рата. Након презентације група ученица наше школе отпевала је песму „Осети Видо“, а онда је на сцену ступио хор наших гостију-старијих суграђана из Геронтолошког центра „Бежанијска Коса“ који су са пуно емоција отпевали песму „Ово је Србија“. Уследио је наступ подмлатка породице Балиновић. Наши ученици  Михајло (виолина) и Јелена (клавир) одсвирали су песму „Пукни зоро“ коју је отпевао Милан, њихов брат од стрица, иначе, наш бивши ученик. Скупу се обратио господин Љубомиром Марковић, председник Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920. године који је и отворио изложбу и директор школе Стево Јањанин.

 

 

 

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

Традиционално у духу јачања спољашње заштитне мреже, неговања пријатељства батајничких школа Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања у васпитно- образовним установама заједно са Ученичким парламентима школа организује литерарни, ликовни конкурс и музички фестивал. У петак, 24.02.2017. године у просторијама ОШ „Б.П.Пинки“ одржан је литерарни сусрет три батајничке школе. Тема овогодишњег конкурса је „ Замишљам лепши и срећнији свет“.

Учествовали с уученициод 1.до 8. разреда из све три школе. Награђени су следећи ученици наше школе:

Млађи узраст:

Милица Живковић 2-4

Ивана Петровић 3-5- награда за сликовитост приказа

Старији узраст:

Ивана Мириловић 5-4

Сабина Сали 8-4 – награда за критичи приказ,

Своје радове прочитали си и Кристина Ашић, 3/1 и Теодора Узелац 7/4 .

Честитамо свима који су учествовали на литерарном конкурсу!

ГАЛЕРИЈА

 

МИЛИЦА ДАБОВИЋ У „МИТРАЉЕТИ“, еТwиннери домаћини

Кроз нашу школу у петак, 17. 2. 2017. Између две смене „протутњао“ је оптимистичан,  заразни осмех, одлучан став, непоколебљиви карактер дојучерашњег капитена женске репрезентације Србије у кошарци, њено „височанство“, Милица Дабовић. Својом непосредношћу, отвореношћу и ведрим духом освојила је наша срца истог момента, а на стрпљивости са којом је потписивала папириће свих могућих боја и облика оних који су желели њен аутограм могли би јој позавидети и најстрпљивији људи које познајете.

Посредством госпође Горане Кожул, мајке наше ученице, успели смо да договоримо сусрет са Милицом Дабовић. Планирани разговор са представницима еТwиннинг тима пројекта Неwсрооми чланова новинарске секције школског часописа претворило се у право дружење једне шампионке због чијих кошаркашких бравура смо током последњих неколико година били радосни, поносни а кадкад и неиспавани. Како је претходног дана Милици био рођендан наши еТwинери изненадили су је рођенданском песмом, поклончићем и тортом. А Милица је стрпљиво одговарала на питања, потписивала се и заједно са свим заинтересованима правила селфи фотографије. Уследио је „окршај“ на паркету тек да гошћи наши ученици покажу своје кошаркашко умеће, а она њима да савет и покаже неке „цаке“.

Милица нам је подарила, током боравка у нашој школи, много љубави, топлине, радости и била пример нашим ученицима како човек може остати једноставан и природан и коме слава није „ударила у главу“ без обзира на сва њена постигнућа у професионалном бављењу кошарком. Истинска шампионка и на паркету и у животу!

Надамо се да ће нам се путеви још који пут укрстити и да ће нам Милица опет свратити.

ХВАЛА МИЛИЦЕ!

Захваљујемо се и госпођи Горани Кожул што нам је помогла да Милица буде наш гост.

 

ГАЛЕРИЈА

 

ПРОГРАМ БИТКА ЗА ЗНАЊЕ И АКЦИЈА КОДиграње“

хттп://битказазнање.рс/

Први круг пријава за учешће у националном едукативном програму„Битка за знање“, који је намењен деци основношколског узраста и њиховим наставницима, завршен је у поноћ 25.јануара. Интересовање за програм је изузетно велико што потврђује податак да се пријавило 418 школа из 129 градова и општина из свих крајева Србије.

„Фонд Б92“ је уз помоћ донатора, до овог тренутка, успео да обезбеди средства за куповину 405 робота за 81 основну школу у преко 60 места широм Србије. Поред донације од 5 мБот робота по школи, на којима ће деца учити програмирање/кодирање, програм подразумева и претходну обуку наставника  да роботе користе као наставно средство, као и учешће ученика у такмичарској лиги КОДиграњеПланирано је да се подела мБотова и обуке за наставнике који су укључени у програм одрже у другој половини фебруара. До краја школске године биће организована и два такмичарска кола КОДиграња, за децу од 5. до 8. разреда – једно у марту и једно у мају, са одржавањем финалног дела такмичења почетком јуна у Београду.

Драги ученици, мБот роботи стижу и у „Митраљету“ !

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЕЦСо7И61цОс

 

СТУДЕНТИ ИЗ ЈАПАНА У „МИТРАЉЕТИ“

Мегуми Хано и Томоки Yукаwа, посетили су нашу школу у петак, 13. јануара 2017. године.

Млади, амбициозни, насмејаних људи са пуно ентузијазма и елана стигли су у оквиру студентске размене у Београд захваљујући стипендији јапанске владе. У нашу школу стигли су посредовањем наставнице Љиљане Комазец , а на препоруку госпође Олге Брдар, педагога у ОШ „Соња Маринковић“ у Земуну.

У „ходу“ смо договорили ову посету јер смо били вољни и радознали да упознамо младе људе који долазе из једне од технолошки најразвијенијих земаља да проведу готово годину дана у Србији. Да, добро сте прочитали они ће у Србији провести скоро годину дана.

Томоки је у Србији више од 10 месеци и одлично се сналази у комуникацији на српском језику иако га никада пре него што је дошао у Београд није учио. Мегуми је овде око 3 месеца и заиста се труди да што пре савлада наш језик.

Они су припремили презентације о Јапану, њиховој домовини желећи да ученике у Србији упознају са овом далеком земљом. Договорили смо се да Томоки презентује на часу географије на српском језику, а Мегуми на часу енглеског, наравно на енглеском језику. Томоки је изразио жељу да посети и час физичког васпитања, а Мегуми покаже у неком одељењу и оригами, традиционалну јапанску вештину израде објеката од папира.

Договор је наравно испоштован, али и премашен за више од 100%! Вест о нашим гостима ширила се брзином светлости кроз „Митраљету“. Тако да су за врло кратко време сви желели да их угосте, да чују Томокија како на српском прича о Јапану, ученицима стрпљиво одговара на милион питања, учи их јапанске речи које се користе свакодневно или да им Мегуми покаже још барем једну папирну фигуру како да је направе, са њом разговарају на енглеском језику, напише им нешто на јапанском и др. И тако Томоки (који је одмах добио и надимак Тома или Смоки) и Мегуми за тили час постадоше звезде. Сви су желели током одмора да се сликају са њима, добију аутограм. Договорили смо се пре њихове посете да дођу у старију смену, а они остадоше и у млађој. Питања су „прштала“ на све стране, било их је тешко „ишчупати“ од  малих радозналаца да би на крају, како то већ бива када је домаћинска атмосфера, Томоки заиграо и Ужичко коло.折り紙 – оригами, древна јапанска вештина са којом нас је упознала Мегуми. Уз њене инструкције и несебичну помоћ многи ученици су тога дана направили прве оригами облике (срце, жабу, ветрењачу а они највештији успели су да направе и ждрала).

Биланс званичног дела посете је следећи:

Томоки је одржао презентација о Јапану (ВИИ1, ИВ2) и посетио час физичког васпитања (В4,5)и час српског језика (ИИ1)

Мегуми је презентовала о Јапану у ВИИИ2, оригами вештини је подучавасла ученике В4, ИИИ5, ИИИ3, ИВ4 и И4, а присуствовала је и часу српског језика у ВИИ4.

А онај незванични можда је још важнији:

–              ученици су имали прилику да чују нешто о Јапану од њих самих;

–              многи од њих савладали су основе оригами вештине;

–              неки су се одважили да комуницирају на енглеском језику по први пут са неким странцем;

–              научили су неколико речи на јапанском;

–              пожелели су да сазнају још нешто о  Јапану или да оду у Јапан

–              сазнали су о култури Јапана

–              добили сазнања како изгледа школа и школовање у Јапану

–              учинили смо да се Томоки и Мегуми осећају још пријатније у Србији

–              у „Митраљети“ је дан протекао у добром расположењу

Иако је дан почео као доста хладан, у лепом дружењу и учењу о земљи излазећег сунца из сата у сат постајало је све топлије и топлије. Владала је готово празнична атмосфера. И то је општи утисак свих актера. И ми смо се потрудили да будемо добри домаћини и приредимо им добродошлицу са презентацијом Јапана у холу школе на великом платну уз звуке лагане, опуштајуће јапанске музике. И током целог дана могли су се видети призори најлепших јапанских вртова и градова Јапана. Сви заједно пожелели смо да ово дружење наставимо и поновимо што пре!

Александра Даниловић

ГАЛЕРИЈА

Професионална оријентација у млађим резредима  ИИ-2

Мама Ратић ради у Комерцијалној банци. Ученицима је причала о штедњи у Недељи штедње. Говорила је о потреби штедње, о неопходности да се ученици навикавају на штедњу од малих ногу. ПОКЛОНИЛА ЈЕ КАСИЦУ ПРАСИЦУ и ученици стављају од тог дана ситан новац. Укључила је и филм снимљен од стране банке како Цврчак штеди. Ученицима је поделила копиран материјал, тако да су бојили.

ГАЛЕРИЈА

Мама Алавања ради у ДМ-у. Час је врло креативно испланирала. Ученицима је испричала о хигијени простора у коме живимо и људског тела и средствима за хигијену.  Ученици су добили појединачно папирне марамице, течан сапун и убрусе за одељење.  Скренула је пажњу и на препарате козметике. Ученици су прелиставали Каталоге и препознавали производе које користе у свом дому. Ученици су добили сок и  слаткиш и бојанке. Мотивисани ученици су бојанке обојили и постављали питања о радном месту и појединим производима из каталога. Захваљујемо мами на сарадњи са школом.

ГАЛЕРИЈА

Учитељица

Моравка Ивановић

 

Турнир у шаху

Недавно је у нашој школи организован Турнир у шаху за ученике од  2 – 4. разреда на коме се окупио велики број такмичара, тј. младих шахиста.

После много одиграних партија, победа и пораза рангиране су и најбоље екипе по разредима:

 1. разред

Екипно 1. место освојили су ученици  2-4

 1. разред
 2. место  3-5  (Ивана Петровић, Ивана Вукашин, Никола Болобан, Никола Крезић, Филип Павловић)
 3. место 3-1   (Димитрије Јевђић, Димитрије Пешић, Димитрије Драгаш, Андреј Гранжан, Марија Шкрбић)
 4. место 3-4  (Петар Јоцев, Давид Ђорђевић, Владимир Радмановић, Лука Лазић, Сања Димитријевић)

 

 1. разред
 2. место  4-4  (Данило Аврамовић, Александар Петровић, Јован Михаиловић, Душан Ранисав, Ања Павловић)
 3. место  4-2  (Урош Јејина, Немања Ђурић, Вељко Ђуричић, Алекса Товчевић)
 4. место 4-1

Појединачно наши ученици постигли су следеће резултате:

 1. разред

Марко Жарковић 2-4 – 1. место

Вукашин Марчетић 2-1 – 2. место

Ерол Јашаревић 2-4 – 3. место

Драган Мартиновић – похвала

Ивана Гавран – похвала

 1. разред

Петар Јоцев 3-4 – 1. место

Мила Раденковић 3-3 – 1. место

Ивана Петровић 3-5 – 2. место

Ивана Вукашин 3-5 – 3. место

 

 1. разред

Никола Гавриловић 4-1 – 1. место

Милош Вељовић 4-3 – 1. место

ЧЕСТИТАМО МЛАДИМ ШАХИСТИМА !

ГАЛЕРИЈА

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Након провере историје гласања за најбоље „Лице за креативце“ комисија је установила да је 17 гласова стигло након 20 часова (у среду, 23. 11. 2016.) те су ти гласови проглашени неважећим. Из тог разлога дошло је до измене и на листи са прелиминарним резултатима гласања за победника.

Коначни резултати су следећи:

 1. Сташа Мењић  7-1 (1. место)
 2. Владана Лазовић 7-3 (2. место)
 3. Јана Панајотовић 5-2 (3. место)

ЧЕСТИТАМО ПОБЕДНИЦАМА!

Међународни дечји фестивал књижевности “КРОКОДИЛ”

Захваљујући свим колегама из Земуна и Сурчина, школским библиотекарима, нешто немогуће јуче је постало могуће. Бајке су оживеле! Превазишли смо границе стварности. Поносни смо на општински Актив школских библиотекара Земуна и Сурчина јер су допринели тимским радом да  данашњи дан буде бајковит, за сву децу која су учествовала и гледала представу. У Дечјем културном центру Београда на Међународном фестивалу дечје књижевности “Крокодил” у представи “Како су Лола и Ивица спасили бајке” 100 ученика је било маскирано у јунаке из најлепших бајки, од тога чак 22 ученика су из наше школе.

Хвала Данијели Сарић, власници салона венчаница “Пепељуга” јер наша плесачка тачка не би постојала без тих дивних хаљина.

Велико хвала свим колегама који су подржали иницијативу библиотекара, родитељима који су подржали наше учешће и пустили своју децу да буду, бар на кратко, у бајци. Хвала на подршци библиотеци „Свети Сава“ из Земуна и колегиници Миљки Коцић која прати сваки наш рад. Хвала књижевници Јасминки Петровић за позив да учествујемо на “КРОКОДИЛУ” и покажемо шта можемо!

Били сте сјајни!

Ингрид Граорац, Драгана Ђурић и Александра Даниловић

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА ВИДЕО:     РАША ПОПОВИГРА -МЕНУЕТ, БОКЕРИНИ

 

„Како су Ивица и Лола спасили бајке“ уз помоћ наших „малих“ играча

Промоција књиге „Урнебесна физика“

у издању „Лагуне“ чији су аутори Светислав Пауновић, Бранко Стевановић, Игор Коларов

одржана је код нас у школи у понедељак, 14. 11. 2016. године.

Књигу је ученицима наше школе представио дечији писац Бранко Стевановић, један од аутора.

У занимљиви свет физике и откривање тајни ове природне науке повео нас је кроз

експерименте и трикове, анегдоте и приче о појавама и законитостима природе.

 

Уместо увода било је довољно да заинтригира публику већ и само читање текста који се налази на корицама ове књиге:

 

„Ако спадате у оне који су грешком отворили ову књигу (добили сте је на поклон; било вам је досадно; немате ниједну другу књигу; мислили сте да се у њој ради о љубавном животу немачких жаба; зграбили сте је журећи у тоалет), најозбиљније се придржавајте овог упозорења:

 

Б Е Ж И Т Е !

УРНЕБЕСНА ФИЗИКА ВАМ МОЖЕ ПОМУТИТИ МОЗАК И НАТЕРАТИ ВАС ДА СЕ ПОТПУНО ЗАЉУБИТЕ У ЊУ!

Књига за оне који су луди за физиком!

И за оне који би радије вукли крокодила за реп него изучавали физику!“

Присутни ученици су активно учествовали, размишљали, доносили закључке и усвајали нова знања и лепо се забавили.

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

 

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ И УЧЕНИЦИ

Дом Бежанијска коса је установа социјалне заштите која послује у оквиру Геронтолошког центра Београд и намењена је смештају одраслих и старих лица. Дом је највећа установа те врсте у земљи, али и шире.

Циљ установе је да обезбеди достојанствен и у складу са могућностима корисника богат и садржајан живот.

Ученички парламент наше школе организује

Акцију прикупљања половних ствари

за старија лица која траје до 11.11.2016. године.

Потребно им је:
Одећа, обућа, постељина, пешкири, књиге, часописи, вуница, едукативне играчке за рад на одељењу деменције (пузле, бојице, коцкице, шах,…) Вашу помоћ можете предати свакога дана у школску „медијатеку“ или оставити код дежурних ученика.

Ваше мало за некога може бити много!

ДРВО ГЕНЕРАЦИЈЕ

Ученици В5  су у име  петака засадили  јорговане у  среду, 2.11.2016. године  и тако наставили традицију да свака нова генерација петака са наставницом биологије, Весном Васић у школском дворишту има своје дрво. Њима су у овом подухвату помагали њихови старији другари, ученици ВИИИ3 и ВИИИ4, и на тај начин показали како заједно могу да  улепшају  школско   двориште  и   околину.  С   нестрпљењем   ће  сви   заједно   ишчекивати пролеће и прво листање њихових садница, а сви ћемо уживати за коју годину у опојном мирису јоргована.

Дрво генерације 2016 – галерија

Песнички сусрет галерија

 

Квиз „Здраво, Европо“

У среду, 22.9.2016. у нашој школи организовано је за ученике старије смене квиз-такмичење колико познају језике, историју, географију, уметност и спорт Европе. На овај начин дајемо допринос манифестацији Дани европске културне баштине и обележавању Дан европских језика.

Екипе такмичара су биле мешовите, састављене од по једног ученика 6, 7 и 8 разреда и то:

Екипа број  1

 1. Анђела Ного 6-1
 2. Вања Вркљан 7-1
 3. Михајло Ракић 8-1

 

Екипа број  2

 1. Саша Живковић  6-2
 2. Андреа Вавић 7-2
 3. Растко Кузман 8-2

 

Екипа број  3

 1. Уна Крунић 6-3
 2. Стефан Маринковић 7-3
 3. Анка Исаки 8-3

 

Екипа број  4

 1. Марко Амановић 6-4
 2. Спасоје Вученовић 7-4
 3. Павле Парезановић 8-4

Публика је здушно бодрила своје представнике, а они су показали добро познавање Старог континента. Тако да је вече протекло у пријатној атмосфери, игри и учењу.

Да све буде занимљивије потрудиле су се и наставнице које су говориле на европским језицима Мирјана Новаковић (немачки и турски), Наташа Ласан (руски), Наташа Ников (италијански) и бивша ученица наше школе Вера Анић (грчки).

Најбоље познавање континента на коме живимо показали су чланови екипе број 1, односно Анђела Ного, Вања Вркљан и Михајло Ракић су чланови победничке екипе квиза „Здраво, Европо“.

Свеки члан победничка екипе добио је на поклон пакет „европских“ слаткиша: „Чоколадне бананице“- Србија, „Рафаело“- Италија, „Цедевита“ – Хрватска, „Милка“ – Швајцарска, „Ципицао“ – Грчка и дипломе, док су остали учесници добили дипломе за учешће у квизу.

Ч Е С Т И Т А М О !

Г А Л Е Р И Ј А

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

 

ПРИЈЕМ ПРВАКА

Погледај слике

Пријем првака  организован је у уторак, 30.8.2016. године у 18 часова. Будуће прваке поздравио је директор школе Стево Јањанин. Пригодан програм за 48. „Митраљетину“   генерацију првака припремили су ученици који ће ове јесени кренути у 5. разред са њиховим учитељицама, а специјалан годт био је мађионичар.

Првацима и њиховим родитељима представљени су Јелена Станић, психолог и Ана Ћирјанић,педагог школе као и наставнице Ивана Пушица, проф. енглеског језика и Драгана Кончаревић која ће предавати верску наставу у шк. 2016/17. години ученицима првог разреда.

Након тога будуће прваке и њихове родитеље су поздравиле њихове учитељице:

И1 Драгана Ђурић

ИБожица Самарџија

И3Милена Живковић

И4Татјана Бабић

И5Јелена Шарац

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ И УЧЕНИЦИ

Дом   Бежанијска   коса   је   установа   социјалне

заштите која послује у оквиру Геронтолошког

центра   Београд   и   намењена   је   смештају

одраслих   и   старих   лица.   Дом   је  највећа

установа те врсте у земљи, али и шире

Циљ установе је да обезбеди  достојанствен и у складу са могућностима

корисника богат и садржајан живот.

Ученички парламент наше школе организује

Акцију прикупљања половних ствари

за старија лица која траје до 11.11.2016. године.

Потребно им  је:

Одећа, обућа, постељина, пешкири, књиге, часописи, вуница,

едукативне играчке за рад на одељењу деменције (пузле, бојице,

коцкице, шах,…)

Вашу помоћ можете предати свакога дана у школску „медијатеку“ или

оставити код дежурних ученика.

Ваше мало за некога може бити много!