Белфор (Француска) – Батајница (Србија)

Oд петка, 17. фебруара до 24. фебруара 2023. године наша школа, наши ученици и њихови родитељи су домаћини за 18 француских ученика и две наставнице из Collège Vauban који се налази у Белфору, граду у источном делу Француске, близу границе са Швајцарском.

Сарадња између наше школе и Collège Vauban из Француске почела је контактом наставнице енглеског језика, Иване Пушице и Delphine Tomcic, такође наставнице енглеског језика на Еразмус+ конференцији у Дижону, 2019. године. Колеџ Вобан из Белфорта (Француска) је прошле године конкурисао у оквиру Еразмус+ програма за пројекте краткорочне мобилности ученика и школско особље, ради добијања средстава за реализацију мобилности. Циљ мобилности је упознавање Београда, Србије, упознавање нове културе, упознавање културног наслеђа наше земље, стварање јачих веза између наших школа као и веза између два народа.

 

Петак, 17.02.2023.

За госте је у петак, 17. фебруара уприличен дочек најпре на аеродрому, а затим и у нашој школи. Добродошлицу им је пожелео директор школе Игор Војновић.

 

Субота, 18.02.2023.

У суботу су ученици-домаћини и гости обишли Музеј Југославије и Храм Светог Саве уживајући у заједничкој шетњи центром града, заједничком искуству вожње БГ возом и градским превозом.

 

Недеља, 19.02.2023.

Недеља је била резервисана за боље упознавање са породицом у којој бораве ученици из Француске и упознавањем неких од излетишта у ближој и даљој околини.

 

Понедељак, 20.02.2023.

Данас је наша млађа смена имала посету. Ученици из Француске, у пратњи својих домаћина, наших ученика, посетили су ОШ „Бранко Радичевић“ у којој тренутно бораве наши млађи ученици. Учитељица Бојана Јањанин и њени ђаци из 2/2, направили су, у знак добродошлице гостију, честитке. Сваки гост је добио ручно прављену честитку од нашег малог ученика. 2/2 је извело и дечји плес уз песму на француском и научили су основне изразе у комуникацији. Поздрав и представљање ученика био је доживљај за наше ђаке. Учионица је данима декорисана и ту се цртало и радило. Труд се видео у свему. Шетња је настављена до 2/4, где их је сачекала учитељица Биљана Поповић са песмом. Изненађење је било велико. Иста ситуација је била и у 1/1, код учитељице Весне Вуковић. Француски језик је језик који се у нашој школи учи од петог разреда, али можда ће ове генерације имати жељу и да раније крену са учењем француског. Наставак дана је у ОШ “ Илија Бирчанин“ у Земун Пољу где је заказана посета у старијој смени. Очекује се одбојкашка утакмица…

У поподневним сатима у ОШ „Илија Бирчанин“ одржана је одбојкашка утакмица. Није важан резултат, битно је шта је данас научено. Од млађих до старијих ученика, сви су схватили шта значи знање језика. Енглески језик је језик који нас спаја, али полако сви уче и по неку нову реч српског и француског. Спорт је „универзалан језик“, у њему се стичу дисциплина и мотивација, фокусираност на циљ, тимски рад. На нама је да младим генерацијама покажемо како да се изграђују, на њима је да то прихвате. Посебна прича је однос две школе које су почеле да стварају чврсте везе. Данас су Collège Vauban Belfort и ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ показали да имамо исте циљеве на том путу образовања.

 

Уторак, 21.02.2023.

Данашњи дан је био ново откривање Београда и Србије. Посета Народној скупштини Србије била је организована уз помоћ посланице Сање Лакић, тако да су наши гости имали обилазак на француском језику, што је допринело великој пажњи. Видели смо како функционише парламент, како се бирају народни посланици, како се гласа и како се доносе закони. Тема је била интересантна и нашим ученицима и гостима јер су могли да пореде системе у којима одрастају. Сазнали смо о скупштинској библиотеци и ко има право да је користи. Попели смо се на галерију и посматрали скупштинску говорницу из неке друге перспективе. Дипломатска соба, тако сачувана, вратила нас је у део историје када су Србија и Француска биле неминовно повезане. Сала за конференцију била је спремна за сликање, наравно да смо то искористили. Све су то били утисци дана који је био пун дешавања.

 

Остатак дана прошао је у новим утисцима, наши гости полако стварају слику о Србији и Београду. Црква Светог Марка била је следећа културна и историјска знаменитост. Наша историја дише кроз њене зидове, грађена по узору на Грачаницу, са моштима цара Душана, била је неизоставни део нашег обиласка. Ташмајдан, централни парк био је место за предах. Скадарлија је прича за себе јер она својим изгледом привлачи свакога ко дође у Београд. Њена калдрма носи патину времена. Прошетали смо по њој. С поносом смо показали Кнез Михаилову улицу и осетили ту душу Београда. Француски културни центар је био једно од места на којима смо застали. Што смо више шетали историја нас је све више спајала, на сваком кораку смо откривали колико смо повезани. И за крај дана остао је Музеј илузија. Ту су уметност и логичко размишљање чинили своје. Сви су уживали, а лепи тренуци спајају људе заувек. За крај смо оставили предивну продавницу традиционалних слаткиша – Бомбонџија. За сећање…