Огледни час „Модел семафора“

16.12.2022. године  је одржан Огледни час „Модел семафора“, час на коме су ученици 8/1 учили који су елементи неопходни за израду модела семафора. За уводни део часа била је задужена наставница ТИТ Александра Дамјанац, а другу половину часа, која се односила на програмирање микробита , водила је наставница Информатике и рачунарства Теодора Савић.  Ученици су се поделили  у групе, неки су били задужени за склапање семафора, а други за програмирање. Правили су  модел семафора користећи диоде, отпорнике, каблове и експерименталну плочу. Затим су програмирали микробитове у микропајтону, палили и гасили одговарајуће диоде и на тај начин симулирали рад семафора.

Час је одржан у корелацији предмета техника и технологија и информатика и рачунарство. Током активности код ученика су развијане следеће вештине: рад у групама, тимски рад,  критичко мишљење, осмишљавање једноставне стратегије за решавање проблема, идентификовање позитивних и негативних решења неког једноставнијег проблема приликом програмирања, отклањање грешака у самом коду програма,  сналажења у новом окружењу

Часу су присуствовали директор школе Игор Војновић, Јасминка Пајић-помоћник директора, колегинице Дубравка Шојат, Тијана Лалицки , колега Марко Петровић и библиотекарка школе Ингрид Граорац.

Видео прилог можете погледати овде.