58. Сајам књига и ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“

Традиционално, као и сваке године, наша школа организовала је посету Сајму књига. Ове године на Сајам књига кренуло се са два туристичка аутобуса, жеља да се посети један од најважнијих културних дешавања у нашој земљи, била је ван очекивања.

Пут Сајма кренуло је 117 ученика, од петог до осмог разреда. Ове године учитељица II 4, Татјана Бабић, изразила је жељу да поведе десет својих ученика. Да су схватили озбиљност овог догађаја, најмлађи су показали својим понашањем. Из колектива, кренуло је 19 колега који су заједно са својим ученицима уживали у свету књига. Овај Сајам је, међутим, ове године за нашу школу био изузетан по једној радионици у организацији издавачке куће „Креативни центар“. Наша школа је имала част да једина буде учесник у овом дешавању. Радионицу је водила Јасминка Петровић, прослављени аутор књига у издању „Креативног центра“. (Бонтон, Школа – без длаке на језику, Секс за почетнике, Ово је најстрашнији дан у мом животу). Радионица креативног писања инспирисана је причом за децу – Највећи цвет на свету, португалског нобеловца Жозеа Сарамага. Наши ученици имали су задатак да одгледају анимирани филм, инспирисан Сарамаговом причом, и да напишу крај приче на свој начин. Пилар дел Рио, удовица нобеловца, увеличала је својим присуством тренутак проглашавања најбољих радова. Од петнаест ученика који су присуствовали радионици (Андреја Младеновић 8-2, Марија Радуловић 8-3, Ана Граовац 8-3, Весна Пријовић 8-4 Марта Комљеновић 7-1, Марија Црнокрак 7-2, Зорана Станчевић 7-4, Ивана Опачић 7-4, Марко Илић 7-3, Алекса Ђурић 7-3, Алекса Станојковић 6-4, Снежана Новчић 6-4, Ана Јовичић 6-5, Емилија Корлат 6-5, Катарина Петровић 6-2), проглашена су три најбоља рада.

Прво место – Марко Илић 7-3,
друго место – Катарина Петровић 6-2 и
треће место – Др Андрeја Младеновић 8-2 (тако се Андрeја потписао).

Њихове приче су биле окарактерисане као креативне, оптимистичне и пуне дечје маште. Награђене приче биће преведене на шпански језик. Сви учесници радионице добили су књиге на поклон.

58. Сајам књига био је, заиста, посебан за нас.