Активности шк. 2012/13.

„Турнир знања из области мултимедијалних презентација“

На такмичењу „Турнир знања из области мултимедијалних презентација“, у организацији Електротехничке школе „Земун“, чији је циљ био да пробуди интересовања ученика основних школа за науку и нове ИКТ и да их охрабри приликом избора свог будућег позива,  Акик Милан ученик 7’4 разреда , чији ментор је била проф. Теодора Савић, је освојио прво место и добио вредну награду – таблет рачунар.

Награду су му 14.маја  2013. год. уручили директор ЕТШ „Земун“, Ђурађ Бањац и професори Славица Пер и Реља Ћурчин.

Веште руке наших ђака

Ученици 5.разреда су направили збирке семена. Погледајте, неке од њих, па просудите који вам је најлепши. Ученици 6.разреда су направили збирке љуштура шкољки и пужева. Ове збирке красе зидове биолошког кабинета. Потрудите се да и ви будете мали истраживачи!

 

Посета Музеју Николе Тесле

У склопу обележавања 70 година од смрти нашег највећег научника Николе Тесле, ученици осмог разреда са наставницима Комазец Љиљом, Петровић Марком и Савић Теодором су посетили Музеј Николе Тесле, где су се упознали са Теслиним животом и његовим највећим проналасцима и на тај начин јасније сагледали Теслин допринос развоју науке и технологије крајем 19. И почетком 20. века .

 

Посета Инцест траума центру

Координатор Тима за заштиту деце од злостављања и занемаривања, Мирјана Новаковић, психолог школе Јелена Станић и професорка биологије Сандра Трпковић, заједно са тринаест ученика седмог и осмог разреда, посетили су просторије “Инцест траума центра” у Мачванској улици у Београду. Циљ ове посете био је подизање свести ученика о проблему насиља над женама и децом, а нарочито сексуалног злостављања. Ученици су у просторијама “Инцест траума центра” погледали  он-лине библиотеку и изложбу Ја којег/коју нико не познаје;једна кутија-један живот, а на којој су приказане личне кутије и предмети корисника овог центра. Ученици су одгледали и двадесетоминутни филм о електронском насиљу. Ученици су били веома задовољни и оставили су своје поруке подршке  корисницима центра.

Тим за заштиту деце од злостављања и занемаривања

 

Сарадња школе са институцијама културе

Музеј Града Београда – Конак кнегиње Љубице

Наша школа је у последња три месеца остварила вишеструку сарадњу са Музејем Града Београда и Драганом Лакићевић, кустосом Конака кнегиње Љубице. Био је довољан један е – маил наставнице Александре Даниловић, одељењског старешине В5 и њихова заинтересованост за учешће у креативним радионицама које музеј организује, а онда за мање од месец дана реализује и прва радионица“Београвирање“ која је пратила изложбу „Брег за размишљање – Београд на гравирама од 16. До 19. Века“. У оквиру ове радионице организовано је вођење кроз изложбу, а потом су учесници правили своје гравире Београда или неког његовог дела за који су везани, или неки други предмет/мотив који је њима значајан. Током ове радионице ученицима су помагали кустоси Музеја и Снежана Пантелић, сликар. Одмах након радионице приредили смо и изложбу радова ученика овог одељења и у нашој школи.

Како је прва радионица оставила добар утисак на саме учеснике, али и оне који су видели продукте са радионице дошло је до проширивања сарадње, те су на исту ову радионицу ишли и ученици В4 са одељењским старешином Браниславом Савић Облешчук, библиотекарком Ингрид Граорац и наставницом историје Љиљаном Комазец.

Убрзо следе и 3 креативне радионице „Моја дама из 19. Века“ са ученицима 5. И 7. Разреда. Циљ радионице је да се деца кроз разговор и креативан рад боље упознају са модом и културом епохе као и изгледом одеће кнегиње Љубице и угледних Београђанки средином 19. Века. Практични део радионице се састоји од кројења делова српског грађанског костима и облачења лутки. На овим радионцама ученицима су се придружиле Ингрид Граорац, библиотекарка и наставнице Весна Тишма, Љиљана Комазец и Александра Даниловић.

Са ових 5 радионица било је обухваћено близу 80 ученика и 5 радника наше школе. Сарадњу са Дечијим клубом Музеја Града Београда настављамо на обострано задовољство.

http://www.mgb.org.rs/sr/vesti-najave/533-saradnja-muzeja-i-os

 

Позориште „Мадленианум“

У недељу, 24. 2. 2013. Од 19, 30 часова одиграо се важан догађај јер је већина ученика по први пут била на оперској представи. На репертоару је била опера „Чаробна фрула“, Ф. А. Моцарта која је специјално прилагођена за младу публику и тренутно је на репертоару овога позоришта. Према реакцији ученика, који су певушећи арије из опере кроз ноћ корачали Главном улицом у Земуну, могло се закључити да је ова оперска представа оставила снажан утисак.

 

Изложба „Разоткривање тела“

Понедељак, 25. Фебруар 2013. – Након преподневне смене, око 14 часова, група од 60 ученика нестрпљиво је у школском дворишту ишчекивала полазак на јединствену изложбу у нашој земљи. У пратњи наставница: Сандре Трпковић, Весне Васић Ђорђијевски, Љиљане Комазец, Мирјане Новаковић и Александре Даниловић упутили су се у праву пустоловину градским превозом „у шпицу“ да би под куполама Београдског сајма погледали изложбу „Разоткривање тела“.

Проучавање људске анатомије одувек је функционисало по једноставном принципу: посматрати значи учити. Те пратећи ове принципе поменута изложба користи сециране узорке њудског тела како би посетиоцима подарила визуелни уџбеник људског организма.

Људско тело је комплексније и чудесније од сваког компјутера и модерних техничких уређаја које свакодневно користимо. Ипак, многи немају представу шта се налази испод наше коже, на који начин наше тело „ради“, шта нам је потребно да преживимо, шта је то што нас уништава, а шта оживљава.

 

Природњачки музеј – Галерија

Ученици В5 су 28. 2. 2013. Посетили изложбу „Ко се боји мрака још?“ у Галерији природњачког музеја на Калемегдану и том приликом учествовали на радионици коју Музеј организује за ученике основних школа. Циљ ове радионице био је да се ученици упознају са животињама које су активне ноћу и који су све то фактори условили такав њихов начин живота. Ученике је кроз изложбу провела г – ђа Драгана Вучићевић, кустос и аутор едукативне радионице.

Млади истраживачи (Емилија Корлат, Кристина Јовановић, Урош Милошевић, Марко Тепавчевић) , су кренули у потрагу за „ноћним животињама“, поређаним по Галерији у „јатима“ и „чопорима“. За едукативни део са кустосом Драганом Вучићевић постарао се Никола Бакић, у улози Бака Свраке (јер сврака је дневна животиња, а тема изложбе и радионице биле су животиње „из мрака“). Нашој групи се током посете изложби и радионице придружила и наставница биологије Сандра Трпковић.

http://www.nhmbeo.rs/u_prirodnjackom_muzeju_ove_godine.50.html

 

Дарујмо књигу

У духу празника пред нама, у нашој школи смо организовали продајну изложбу књига. Шта је лепше од књиге коју добијете не поклон?  10 .децембра у нашу школу су дошле издавачке куће: Лагуна, Моно & Мањана, Креативни центар, ЈПЈ, “Змај” и Прометеј (Нови Сад). Сви издавачи доносе књиге на продају по знатно нижим ценама него у књижарама. Продаја ће бити организована у холу школе од 10.до 18. децембра 2012. године. Позвивамо све заинтересоване ученике, родитеље и запослене у школи да нас посете. Све информације мошете добити код библиотекара школе.

 

Школа без насиља

Са задовољством вас обавештавамо да смо успешно прошли и завршили са процесом процене безбедности школског окружења и да смо тиме испунили све услове за добијање   плакете “Школа без насиља – ка сигурном и подстицајном окружењу за децу”.

Тим поводом ћемо се  по први пут придружити растућој Мрежи школа, формираној 2009. године, присуством на ИВ конференцији Мреже школа без насиља у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и УНИЦЕФ-а. Конференција ће окупити све школе које су до сада успешно реализовале програм „Школа без насиља – ка сигурном и подстицајном окружењу за децу“. Том приликом, биће уручене плакете директорима 24 школе, међу којима је и наша школа, које су са потребним успехом развиле све компоненте превенције насиља у школском окружењу.

Конференција ће се одржати 13. децембра у Београду у Центру Сава.

 

100 година српског ваздухопловства

Поводом 100 година српског ваздухопловства, Стручно веће ТИО и информатике је у петак 30. новембра организовало изложбу и такмичење ученика  у изради модела авиона, такмичење у изради и бацању папирних авиона, као и у изради мултимедијалних презентација и филмова. Овом догађају су присуствовали председник  и секретар Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић и Окука,као и секретар Ваздухопловног савеза Београда Руди Хоџић, који су најбоље ученике наградили дипломама.

Истим поводом, у четвртак 22. новембра ученици су, са наставницама Александром Даниловић, Љиљаном Комазец и Марком Петровић, посетили  Музеј ваздухопловства.

 

У четвртак и петак 29. и 30. новембра  посетили смо Фестивал науке.

Ученици од 5. до 8. разреда, са наставницима Шешељ Данилом, Савић Теодором, Црномарковић Миланом, Петровић Марком и Даниловић Александром, уверили су се да се најефикасније учи увиђањем, и кроз паметно-забавни програм увидели неодољивост науке. На Фестивалу наука је била лака као игра, лепа као уметност, узбудљива као експетимент и забавна као шоу. Присуствовали су још живљем и интерактивнијем програму с пуно практичних активности и идеалном дозом теоретисања.

 

Сусрет са Аном Ивановић

У петак 23.11.2012. одржан је сусрет ученика, родитеља и запослених у пет београдских школа, међу којима је била и наша школа,  које су укључене у програм “Школа без насиља” са Аном Ивановић. Тема сусрета била је значај доношења и спровођења школских правила која омогућавају спречавање насиља у школама. Сви заједно су одабрали следећа три правила:

Никога не треба вређати, исмевати и оговарати.

Поштујмо различитост сваког појединца.

Не мислимо само на себе већ и на друге, помози онима којима је помоћ потребна.

Више о томе сазнајте на блогу вршњачког тима www.vrsnjackitim.wordpress.com

 

Учествовали смо на Међународном фестивалу Зелене културе – Греен ФЕСТ (14.-16. Новембар)

Дали смо свој допринос у радионици “Извор живота”, чија тема је била ВОДА и потенцијална будућност без ње.  У радионици је учесвовало двадесет ученика, од другог до шестог разреда, медијатекарка Маја Драча и библиотекарка Ингрид Граорац.

 

ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА РАДА ВРШЊАЧКОГ ТИМА НАШЕ ШКОЛЕ
31. 10. 2012. године 24 основне школе укључиле су се у програм “Школа без насиља” који се у Србији спроводи од 2005. године. Циљ читавог програма је спречавање и смањивање насиља над децом и међу њима у школама широм Србије.

Свечаном пријему нових школа присуствовали су представници тих школа, Канцеларије УНИЦЕФ у Србији, министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић, представници Градског секретаријата за образовање, али и представници вршњачког тима наше школе: Ивана Божић, Јована Глигић, Јована Дукић и Предраг Косовац, педагог Ана Ћирјанић, библиотекар Ингрид Граорац и директор школе Стево Јањанин.

Вршњачки тим наше школе одабран је као један од примера добре праксе да пренесе своја искуства новим школама које се укључују у програм „Школа без насиља“. Чланови вршњачког тима  присутнима су представили активности које смо организовали са циљем да се што боље упознамо и на тај начин смањимо насиље међу ученицима наше школе.

Чланови вршњачког тима су том приликом посетили и Филозофски и Филолошки факултет у Београду.

О раду вршњачког тима наше школе можете сазнати на нашем блогу www.vrsnjackitim.wordpress.com

 

Обележили смо Дечију недељу

Поводом Дечије недеље ученици ИВ-2 са учитељицом Томашевић Драганом су офарбали школску терасу.

Учествовали смо на Отвореном првенстуо Београда у ракетном и ваздухопловном моделарству

Ученици наше школе, са наставником Шешељ Данилом, су учествовали  на отвореном првенству Београда у ракетном и  ваздухопловном моделарству  одржаном 23. септ. 2012. у Лисичјем јарку, у организацији Ваздухопловног савеза Београда и освојили 5 медаља: 1 злато, 3 сребра и 1 бронзу.  Честитамо!!

 

АКТИВ СРПСКОГ СЕ АКТИВИРАО – Ишли смо “Трагом Иве Андрића“

Одшетали смо до САНУ, где је Иво Андрић постао члан 1948. године, а приступна беседа му је била о Вуку као писцу.

Видели Клуб књижевника, где јке Андрић био први послератни председник Удружења књижевника Југославије.

Посетили смо Музеј Иве Андрића и обележили 120 година од његовог рођења.

На Земунском кеју еколози наше школе, са наставницама Весном Васић  и Сандром Трпковић, учествовали на манифестацији обележавања 16. септембра – Дана заштите озонског омотача.

 

Закрпи озонску рупу

Међународни пројекат „European School For A Living Planet“ (ESFALP4)  у организацији Светског фонда за заштиту природе (WWФ) и ЕРСТЕ Фондације током школске 2011/2012. години

Наша школа је једна од четири основне школе из четири места у Србији (Панчево, Лазаревац, Батајница и Велика Плана), које су учествовале у овогодишњем циклусу еколошког пројекта из области очувања животне средине.

Главни фокус школског еколошког пројекта је да развија сарадничке односе између професора и ученика, охрабрујући их да преузму одговорност за очување животне средине Европе и да се укључе у обликовање будућности Европе на одржив начин. Циљ је научити децу и младе људе о одрживости, о најдрагоценијим природним стаништима наше планете (са акцентом на матичну земљу) и о друштвено и еколошко компатибилном начину живота. Нарочито је важно да они науче како да примене своје знање и како да га искористе да стварају будућност у којој вреди живети.

Завршни догађај организован је у Moeciu de Sus у Румунији од  29. 5. – 3. 6. 2012. године, где су по један ученик и један професор из сваке школе презентовали (осталим представницима школа-учесница и стручном жириију) оно што су урадили и постигли у протеклих седам месеци. Представили су своје активности за очување природе, поделили своја сазнања и искуства а том приликом изабрана су четири најбоља пројекта по оцени мешународног жириија. Мађу лауреатима нашао се и пројекат тима ученика наше школе те ће пет ученика (Марија Милошевић 85, Ана Лубарда 84, Нада Јелић 62, Ања Деспинић 62 и Виктор Катић 84 у пратњи наставнице Александре Даниловић) награду реализовати једнонедељним боравком у Националном парку у Јужним Карпатима у авантура – парку у Страји у Румунији од 17 – 22. септембра 2012. године.  Циљ и наградног путовања јесте изграђивање унакрсне мреже младих људи који се боре за очување природе.