Активности у шк 2014/15

3.7.2015. наши ученици – „Вуковци“ у Земуну примају награде! Честитамо!

АНКЕТА ЗА УЧЕНИКЕ СЕДМОГ РАЗРЕДА

ПРОЈЕКАТ “БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ“

Поштовани родитељи,

Сви који су остварили право на партиципацију Министарства просвете при куповини уџбеника, треба да се јаве својим одељењским старешинама или учитељима од 27.04.2015. до 05.05.2015. и направе списак уџбеника које поручују у складу са ценовником који ће послати Министарство просвете. Списак поручених уџбеника треба да буде на А4 листу, читко исписан/искуцан, са подацима о ученику, разреду, одељењском старешини, потписан од стране родитеља и одељењског старешине/учитеља, мора да садржи прецизне податке о уџбеницима (аутор, назив, цена), као и сабрану цену свих књига које се поручују. Износ свих поручених књига не сме да прелази одобрени износ дотације, а може да буде мањи. Ценовник за овај пројекат није исти као званичан ценовник издавачких кућа, који се већ налази на нашим списковима уџбеника. Овај ценовник биће видно обележен поред спискова уџбеника у холу школе. Родитељи будућих првака такође могу да конкуришу за овај пројекат , попуне образац и предају документе до 10.06.2015.г. Они који не спадају ни у једну од социјално угрожених категорија, књиге могу да набаве сами – према списковима изабраних књига у холу школе, или да купе књиге на рате, преко школе. Прва рата се плаћа до краја априла, друга до 15.05. и трећа до 10.06.2015.г.

 

ФИНАЛЕ ТАКМИЧЕЊА „ПРОГРАМЕР ЈУНИОР 2015.“

На финалу такмичења „Програмер јуниор“, одржаном 23. маја у Рачунарској гимназији , која је заједно са Друшвом математичара Србије и организатор такмичења,а на ком су учесвовали ученици из целе Србије,  учествовала су и два тима из наше школе: Нада Акик и Јелена Преочанин, ученице седмог разреда, и Ивана Опачић и Михаило Марчетић, ученици осмог разреда. Такмичари  су имали два сата да направе  презентацију на тему „ Једна успешна прича из света информационо-комуникационих технологија“. Ивана и Михаило су освојили ИИ место и добили награду екстерни хард диск капацитета 1тб, а њихов ментор, наставница информатике Теодора Савић поклон ваучер за похађање семинара „Изградња знања, сарадња и употреба ИКТ у школи 21. века“. Сви такмичари су добили књигу спонзора такмичења Компаније ЦЕТ Цомпутер Еqуипмент анд Траде.

Честитамо!

 

“ ОНА ЈЕ МОЈА НАЈДРАЖА“

Ученици ИВ2 на Литерарном конкурсу „Она је моја најдража“ одржаном 23. мајау Тополи, у конкуренцији проза освојили:  И место Саша Живковић, ИИ место Анђела Кандић, И похвалуТеодора Новаковић. Захваљујемо се Друштву учитеља Топола на организацији дана, додели награда, обиласку знаменитости града.

Учитељица Моравка

 

ТРЖНИЦА ИДЕЈА

Група од 17 ученика В1 и В3 одељења је са наставницом Александром Даниловић.посетила други Школски сајам културе “Тржница идеја“ који је одржан у петак, 24. априла од 10 до 17 часова у Сали под сводовима Конака кнегиње Љубице у Београду.

Заправо на „Тржницу идеја“ у овако великом броју упутили смо се због радионице Чему ово служи а можда и ради коју су организовали кустоси Музеја Града Београда. Радионица је имала за циљ да ученицима олакша разумевање и приближи време праисторије и антике, коришћењем опажања и аналитичког размишљања.

Осим радионице на „Тржници идеја“ смо посетили и штандове: Природњачког музеја, Етнографског музеја, Музеја афричке уметности,…Ученицима се посебно допала игра „Манкала“ коју нико од њих до сада није имао прилике да игра. Манкала је друштвена игра мисаоног карактера заснована на логичко-математичкој комбинаторици, а у различитим варијантама игра се у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци.

Ликовни конкурс НИСМО СВИ ИСТИ АЛИ СМО СВИ ЈЕДНАКИ

 

УСКРШЊИ ВАШАР

ДРВОАРТ

У оквиру програма професионалне оријентације ученика наше школе до сада су нас посетиле многе средње школе. Тако нам је врло занимљиво било и 25.03. када смо имали прилику да се ближе упознамо са Техничком школом Дрвоарт. Поред презентације свих смерова које образује та школа имали смо прилике да видимо и радове ученика те школе.

МАТЕМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ  „Мислиша 2015“

Организовано је и у нашој школи у четвртак, 12. марта 2015. године, баш као и у многим школама широм Србије.

Тог дана је све било у знаку математике!

Часови скраћени по 5 минута, ученици разврстани по разредима, а онда помешани по кабинетима и у клупама неуобичајени парови петак и осмак, шестакиња и седмак и све у том фазону. Само да нико не препише ни слово, а камоли неки број!

И када смо код бројева ево још и ово да знате:

И ове године рекордан број учесника – преко 49 000 у 625 школа широм Србије!

Само у нашој школи такмичило се 174 ученика од 2 – 8. разреда  било је спремно да решава математичке мозгалице и заврзламе пуна 2 сата! А резултати ће стићи…

 

Природњачки музеј и „Путовање Јосифа Панчића“

Драга децо и сви љубитељи природе, Чувари природе, као и ученици петих разреда и одељења 64 су у месецу фебруару посетили Природњачки музеј где је одржано предавање, а потом квиз на тему „Путовање Јосифа Панчића“.

 

Својим ликом и делом овај велики човек је показао и доказао, да је величина цовека у његовој сирини. Био је лекар, ботаницар, говорио је 7 језика, уметник, музичар, пријатељ Вука Карадџића, оснивач краљевске владе. Открио је више од 50 врсти биљака, а међу њима и Наталију рамонду, симбол примирја наше земље. Не смемо заборавити Панчићеву оморику, ендемичну и реликтну врсту по којој је познат широм света. Од свих планина највише је волео Копаоник, па му је животна жеља испуњена, да буде сахрањен на њеном врху, Панчићев врх.

 

Драга децо, следите пут Јосифа Панчића. Трудите се, да ваша интересовања буду разноврсна, да бисте имали широке видике. Тиме ћете обогатити и опламенити себе, свет и време у коме живите.

Ваша наставница биологије, Весна!

 

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ

У недељу 22.02.2015 .године,  у нашој школи је одржано Општинско такмичење из информатике. Ученици су се такмичили у категоријама:  програмирање, мултимедијалне  презентације  и филм. На такмичењу је учествовало око 110 ученика из  14 земунских школа.

Ученици наше школе су  постигли завидне резултате.

У категорији Мултимедијалне презентације  следећи ученици  чији је ментор  Теодора Савић освојили су И место: ученица седмог разреда  Емилија Корлат и ученици осмог  разреда  Алекса Сузић  и Ивана Опачић,.

У категорији Филм Михајло Марчетић и  Алекса Ђурић, ученици  осмог  разреда, такође су  освојили И место,

У категорији Мултимедијалне презентације , ученик петог  разреда Стефан Петровић, чији је ментор Јана Тодоровић, освојио је И место.

Свим ученицима честитамо на постигнутом успеху !

 

У СУСРЕТ ПРАЗНИЦИМА

У сусрет празницима, у нашој школи приређена је и приредба коју су осмислили ученици и учитељи 4. разреда. Било је весело и празнично.

 

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

И ове школске године организовано је дружење три батајничке основне школе. Домаћин литерарног конкурса “Нисмо сви исти, али смо сви једнаки“ била је ОШ “Бошко Палковљевић Пинки“. Нашу школу представили су Милица Драгић, 2-4, Невена Јефремовић, 4-1, Дуња Биједић, 4-4, Милица Јусуп, 5-2, Јована Керезовић, 7-4 и Вања Вркљан, 5-1. Сви учесници су похваљени за веома лепе саставе и песме, којима је показана изузетна озбиљност и зрелост у размишљању, као и способност критичке анализе и самосталног закључивања. Посебно су издвојени и награђени књигом Милица Драгић и Вања Вркљан. Сви радови наших ученика наћи ће се и у школском часопису. Дружење у “Пинкију“ протекло је у лепој и опуштеној атмосфери, што је и био циљ свих организатора.

 

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Ученици наше школе, са наставницима Драганом Пешић, Снежаном Велимир, Драганом Косановић, Марком Петровићем и Теодором Савић,  су и ове године посетили Фестивал науке у Зептер Еxпо центру. Задатак фестивала је да  представи, објасни и промовише науку на начин подједнако близак и јасан свима, без обзира на године и образовање. Највеће интересовање изазвали су роботи – бити или не бити, до јаких мишића уз помоћ научних открића, форензичка анализа, модел ДНК и многи други експерименти.

 

ГРЕЕН ФЕСТ
5. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ЗЕЛЕНЕ КУЛТУРЕове године је организован је од 29 – 31. октобра у Дому омладине у Београду.

И ове године судве групе ученика посетиле Фестивал и имале прилику да учествују на две радионице „Зато што је чисто здраво“ (четвртак, 30.10.2014.) и „Здравље кроз уста улази“ (петак, 31.10.2014.).

На радионици „Зато што је чисто здраво“ коју су водили ученици Фармацеутско – физиотерапеутске школе са професорима – менторима Научноистраживачке секције Биљаном Васић и Мајом Павловић имали смо прилике да откријемо и сазнамо одговоре на питања као што су: Колико знате о сапуну и детерџенту? Зашто сапун чисти кожу? Како се у прошлости правио сапун? Уз помоћ ког лековитог биље се праве сапуни? Ком типу коже одговара који сапун и зашто је битна правилна нега коже лица и тела?

Занимљиво је што смо на ова питања одговоре добили и на практичан начин, кроз огледе, а направили смо и свако свој еколошки детерџент и освеживач простора.

У петак, 31. октобра 2014. године смо на радионици „Здравље кроз уста улази“ учили о принципима правилне исхране, здравој храни, као и поремећајима у исхрани који прете да угрозе здравље појединца. Учесници су имали прилику да пробају здраву храну и сокове које су на лицу места правили ученици ОШ “Ђорђе Крстић” са професорком Илинком Милетић и корисници Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. На радионици је учествовали група ученика 5-7. разреда.

После радионице дружили смо се са студентима Шумарског факултета и од њих научили како да разликујемо неке четинаре као и о биљкама и животињама чије је станиште шума.

 

СПОМЕН ЧЕСМА

06.09.2014. године у насељу Економија  ученици трећег и четвртог разреда присуствовали су откривању спомен чесме посвећене деци жртвама нато бомбардовања. Заједно са учитељицама Јеленом Шарац, Жаном Перић и директором школе Стевом Јањанин ученици су пратили програм и имали прилике да разговарају са нашим познатим песником Добрицом Ерић и глумицом Иваном Жигон.

ИЗЛОЖБА ЦВЕЋА

7.10.2014. У нашој школи одржан је фестивал цвећа.  Ученици нижих разреда заједно са чуварима природе изложили су разноврсно саксијско , резано и папирно цвеће.

Цветни аранжмани били су распоређени по разредима на четири штанда.

Многи пролазници, маме, тате , баке, деке,….уживали су у разнобојним мирисним аранжманима тога дана у нашој школи. Уживали смо и ми!

 

Колика је моћ и лепота природе, могли смо се уверити 7.10.2014. године када је у нашој школи одржана изложба цвећа. Наравно, ту смо били ми, ваши ЧУВАРИ ПРИРОДЕ. Заједно са ученицима млађих разреда и свим љубитељима природе изложили смо и украсили хол наше школе разноврсним културним, лековитим и егзотичним биљкама.

Позивамо све љубитеље природе из других школа да нам се придруже у нашим акцијама, јер ми смо део природе, а она је део нас.

Никола Тесла је рекао: „Толика је моћ човекова да небо одјекује, а земља дрхти од самог звука његовог гласа“

 

Ваши ЧУВАРИ ПРИРОДЕ

 

„ЛЕСНИ ПРОФИЛИ ЗЕМУНА“  И  „БАТАЈНИЧКЕ КАПЕЛЕ“

Драга децо, поштовани родитељи, наставници и сви љубитељи природе, обавештавамо Вас да је у нашој школи од ове школске године уведен изборни предмет „ЧУВАРИ  ПРИРОДЕ“ за ученике петих и шестих разреда, а које води проф. биологије Весна Васић.

 

Циљ овог предмета је да кроз интерактивно учење у природи кроз радионице, игру и забаву ученици стекну трајна и применљива знања која ће им користити како на редовним часовима биологије, тако и у свакодневном животу.

Кратко ћемо Вас упознати са нашим досадашњим активностима.

19.9.2014. год. Еколошки покрет Земуна је организовао радионицу о заштићеним природним добрима „Земунски лесни профил“ и „Лесни профил Капела у Батајници“. Предавање кроз презентацију је одржао др. Срђан Белиј из Завода за заштиту природе.

Шта и колико су тога усвојили наши мали истраживачи, љубитељи природе могли смо видети 27.9.2014. год. кроз радионице на броду. Циљ радионица је промовисање новог заштићеног природног добра „Лесни профил Капела у Батајници“. Пловили смо Дунавом од Земуна до Батајнице, што је ретко ко од нас имао прилике да види. На броду је организован интерактивни квиз знања о лесним профилима Земуна и Батајничке Капеле. Ученици су имали прилике да виде како ови профили изгледају у природи, да су ту код нас, а да ми то нисмо знали.

Лес је прашкаста стена, настала у ледено доба. Састоји се од светлих и тамних слојева у којима се налазе фосили костију мамута, зубастог тигра, вунастог носорога. Лес је сведочанство прошлости, а по својој вредности је други у свету после кинеског.

Организована је и вајарска радионица „Лесне лутке“ које су ученици правили од глине. Жири на челу са вајарком Иваном Батало је прогласио за најбољи рад, рад наше ученице Сабине Садику, из одељења ВИ-4 и остављен је у архив града.

Све ово је медијски пропраћено и наћи ће се у Зеленој емисији студија Б, новинара Милана Костића.

Посебно се захваљујемо госпођи Нади Ђуриђ, која је одабрала нашу школу у овом истраживачком пројекту, Маји Јовановић и осталим члановима Еколошког покерта Земун, као и Секретаријату града Београда.

Наши мали љубитељи природе посетили су 20.9.2014. год. експериментаријум и кроз радионице се упознали са угроженим јесетарским врстама риба Дунава, рецикалжом и њеним значајем.

Посетили смо пети Београдски фестивал цвећа, видели егзотичне биљне врсте попут палми, банана… и добили на поклон лековиту лаванду.

 

Захваљујемо се Центру за унапређивање животне средине, који нам је омогућио ове радионице.

 

Позивамо Вас да нам се придружите, постанете део тима како бисмо очистили нашу планету Земљу и учинили свет лепшим и бољим.